Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Så var det med omtanken om landsbygden”

Mitt medborgarförslag som behandlades i fullmäktige den 24 januari 2017 handlade om att hela Söderhamns kommun ska leva. Förslaget blev antaget. Åtgärder i den andan? undrar Olle Frisk.

Medborgarförslaget som behandlades den 26 mars 2018 kan ses som en uppföljning och test på fullmäktiges lust att leva upp till devisen att hela kommunen ska leva.

Konkret föreslås ombyggnad av Ekebo till bostäder alternativt Trygghetsboende. Föreslås även att två lägenhetshus som brann ner på området trekanten i Stråtjära för några år sedan ska återuppföras. Hyresmarknaden är relativt stabil i Stråtjära.

Nuvarande kommunalråd tillsammans med övriga partiers företrädare lovade enstämmigt att skolan Stråtjära skulle vara kvar vid en storträff i Holmsveden, den behövs för bygden och närhet för eleverna. Affären i Stråtjära kommer att återöppnas i slutet av april 2018.

Dessutom går hårt trafikerade vägen 83 an genom vår bygd med nio bussförbindelser söderut och norrut per dygn och X-trafiks bussar syns ofta i vårt område. Sammanfattningsvis är det en ort som bör kunna fortleva.

Och återuppbyggnaden av tvåfamiljshuset skulle ge en ytterligare möjlighet att få nyinflyttade skattebetalare till kommundelen som synes bör sammanväxa med Holmsveden och deras järnväg.

Återuppförande av hyreshuset är inte ett bidrag utan en investering som skall ge insatta medel tillbaka på sikt, likadant som om bygget sker i staden.

Stad och omgivande landsbygd och bygder omkring staden behöver varandra, Vi kan notera att regeringens landsbygdsproposition som utgavs i veckan ger hopp för landsbygden i Sverige. Ser att Söderhamns kommun är utvald för åtgärder.

Åter till uppförande av hyreshuset i Stråtjära. Faxeholmen säger att när huset brann ner hade det så hög självrisk i försäkringen att endast liten ersättning gavs. Torde inte finnas enklare beslutsvägar för byggande än att återuppföra detta hus. Platsen är avsedd för bostäder, bergvärme finns intill, gator färdiga, bredband finns.

Hemställde att medborgarförslaget skulle bemötas positivt och med framtidstro. Men så blev det inte i omröstningen i fullmäktige 26 mars 2018. Socialdemokraterna röstade samtliga mot förslaget, likaså liberalerna, moderater och sverigedemokrater. Centern gav sju röster ja till förslaget om byggande av två hyreslägenheter i Stråtjära, likaså två av vänsterns ledamöter samt en från pensionärspartiet.

Resultat: 39 nej, 10 ja. Så var det med omtanken om landsbygden.

Olle Frisk

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel