Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så väljer eleverna

Den preliminära ansökningen till gymnasiet är nu klar.

Annons

Eleverna är mest intresserade av vård, ekonomi och handel. Antalet ansökningar fortsätter att minska till det industritekniska programmet på Bromangymnasiet.

I år har 8 elever valt det industritekniska programmet i första hand. För tre år sedan var det 31 elever som sökte.

– Så här ser det ut i hela landet. Det är nedläggningar av industrier och vi är på väg bort från industrisamhället och det påverkar nog elevernas val. Det behövs fortfarande industrifolk men det finns inga elever som söker, säger Jonas Gustafsson, administrativ chef på Bromangymnasiet

Det finns en statlig utredning där man föreslår att industriprogrammen läggs ner och blir en inriktning inom teknikprogrammet i stället.

– Men det är inget program som kommer att läggas ner på Bromangymnasiet till hösten, säger Jonas Gustafsson.

Däremot finns ett stort intresse för vård- och omsorgsprogrammet på Bromangymnasiet. 38 stycken har sökt till programmet. Även till hotell- och turismprogrammet har förstahandssökningarna ökat. I fjol sökte 26 och i år är det 35 elever som söker.

Men trots ett intresse för en del av de yrkesförberedande programmen har man sett ett trendbrott på Bromangymnasiet de senaste åren. Allt fler väljer ett studieförberedande program i stället för ett yrkesförberedande program.

– I dag väljer ungefär hälften av eleverna ett studieförberedande program. Det är många yrken som har en osäker framtid och då tycker nog eleverna att det känns tryggare att välja ett studieförberedande program, säger Jonas Gustafsson.

Inom yrkesprogrammen ser Jonas Gustafsson att allt fler söker sig mot serviceyrkena.

– Hotell- och turismbranschen är nog en framtidsbransch där arbetstillfällena ökar, säger han.

Elevernas intresse har ökat mest för ekonomiprogrammet. I år har programmet 78 förstahandssökande, jämfört med 49 sökande för tre år sedan.

Enligt Anita Westerberg, vd på Glada Hudikgymnasiet, har 62 elever sökt till skolans olika program.

– Vi behöver mellan 40-50 elever för att det ska bli bra. Det kommer att bli tufft, vi har inte känt av dippen av gymnasieelever tidigare. Om det fortsätter och vi inte kan upprätthålla volymen är den yttersta konsekvensen att vi inte kan bedriva utbildning. Men där är vi inte än, säger Anita Westerberg.

I början av april görs en preliminär antagning av elever till gymnasieskolorna. Därefter finns det möjlighet att göra omval inför den slutliga antagningen efter vårterminens slut.