Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så utvecklar vi den attraktiva regionen

Det finns i dag fyra lokala arbetsmarknadsregioner mellan Gävle och Sundsvall. Ska vi få en positiv utveckling i området krävs en samverkan mellan kommunerna samtidigt som kommunerna ser till sin egen utveckling, inte som en lokal fråga utan som en regional fråga där orternas beroende av varandra sätts i fokus.

Ett dubbelspår på sträckan Gävle–Sundsvall, Ostkustbanan (Okb), är en av de mest prioriterade utvecklingsfrågorna i regionen och en långsiktig förutsättning för att nå den ovan nämnda utvecklingen. Det var av den anledningen som det för fem år sedan påbörjades ett projekt kallat samordnad planering. Syftet var att pröva en ny metod för att gemensamt utreda förutsättningarna och påbörja planeringen av dubbelspår på Okb.

Det blev allt tydligare i och med att projektet framskred att det fanns en utmaning i det faktum att varje stationsort efter sträckan inte bara blev ett tågstopp utan en målpunkt där orten ifråga utvecklas med stationen som utgångspunkt. Från stationerna måste det vara bekvämt att nå arbetsplatser, service och bostäder. Insikten om detta blev till ett projekt som fick namnet Den attraktiva regionen (Dar).

I projektet prövades fyra aspekter som vi ansåg mest betydelsefulla för att skapa regional utveckling:

* 1) regional tillgänglighet.

* 2) Utvecklingspotential i tätorten kring stationsnoden.

* 3) Trafikflöden till noden.

* 4) Omsorg om utformning och symbolfunktion i noden.

Dessa fyra frågor måste det jobbas med parallellt med om samverkan ska leda till handling, på så sätt kan regionen knytas samman kring ortsutveckling, gemensam arbetsmarknad och serviceområden.

Projektet Dar står nu inför sin avslutning men en viktig erfarenhet och något som borgar för en positiv fortsättning är att aktörer på nationell, regional och lokal nivå har lärt sig arbeta tillsammans i projektet. På så sätt har grunden lagts för ett konkret arbete när vi nu går tillsammans för att genomföra strategierna.

Sven-Åke Thoresen

ordförande för styrgruppen i projekt Den attraktiva regionen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel