Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så undviker du trafikolyckor i vintervädret: "Sänk hastigheten"

Nu är vintern äntligen här! Men med kylan och snön kommer också risken för halka och isiga vägbanor. Här tipsar trafikskoleläraren Marie Lemnert om hur du undviker trafikolyckor i vinter.

Sedan snön lade sig har flera avåkningar och trafikolyckor inträffat i Hälsingland. Enligt Norrhälsinge räddningstjänst har det varit fruktansvärt halt på både E4 och de mindre vägarna. Det gäller att anpassa sitt körsätt för att inte hamna i diket och det finns enkla tips som kan förhindra många olyckor.

Läs mer: Räddningstjänsten om ishalkan: "Det här är inte sista olyckan vi kommer åka på i dag"

– Den röda tråden är att sänka hastigheten, säger Marie Lemnert, trafikskolechef på Hudiksvalls trafikskola.

Det är en grundregel som gäller på såväl stora som små vägar. Det kan också vara bra att veta att det kan vara extra halt på ställen där många startar och stannar, som till exempel in i en rondell.

– Det är viktigt att man närmar sig långsamt, så man vet att man hinner får stopp. Sedan kan det vara väldigt halt inne i cirkulationen också, så man kör lugnt och gasar inte så mycket utan bara låter bilen rulla.

Samma sak gäller i korsningar och vid på- och avfarter.

På E4 och större vägar är det viktigt att hålla nere hastigheten och hålla avståndet. Den så kallade tresekundersregeln, som säger att man ska ligga tre sekunder bakom fordonet framför, gäller inte på vintern utan då ska man hålla ett ännu längre avstånd. Och vid omkörningar ska man vara särskilt försiktig.

– Där det är två körfält blir det är ofta mer uppkört i det högra körfältet där alla bilarna köra. Så ska man gå ut och köra om så ska man ta det väldigt försiktigt för det kan vara halare och mer snö i det vänstra körfältet, säger Marie Lemnert.

Om du ska köra långt kan du försöka att planera körningen så du kan köra när det är ljust och du har gått om tid på dig. Det är jobbigare att köra på en hal väg när det är mörkt speciellt om det snöar.

Råkar du ändå få sladd är det viktigt att inte börjar styra för mycket och veva med ratten.

– Små rörelser på ratten och att man inte grips av panik så att man inte bara tvärbromsar. Trampa ur koppling och bromsa försiktigt samtidigt som man försöker styra emot försiktigt.

Marie Lemnert tipsar också om att utrusta bilden ordentligt med bra vinterdäck och gott om spolarvätska. En borste, iskrapa och en spade kan också vara bra att ha liksom varma kläder du skulle bli stående efter en trafikolycka.

Läs också: Nu skjuter snökanonen skarpt: ”Bor man i Norrland då tycker man det ska vara snö”

Mer vinter: Så reagerar varmvattnet på den kalla luften – se filmen