Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så tycker politikerna i Hudiksvall och Nordanstig om Skolkommissionens förslag

Å ena sidan är det lokalpolitikerna som känner skolorna i sitt område, å andra sidan behövs det en övergripande kontroll. Så tycker politikerna i Hudiksvall och Nordanstig om statlig styrning av skolan.

– Det är ett jättebra initiativ och jag gillar inriktningen, men notera att än så länge är det bara en delrapport, säger Gerd Olsson (S), ordförande för lärandenämnden i Hudiksvall.

Frågan om staten ska styra skolan, och hur, är fortfarande på funderingsstadiet för politikerna i Hudiksvalls och Nordanstigs kommun. Varken Matts Persson (C), ledamot i lärandenämnden i Hudiksvall, eller Tor Tolander (M), ersättare i utbildningsutskottet i Nordanstig, har hunnit sätta sig in i Skolkommissionens rapport ordentligt.

Matts Persson är tveksam till om mer statlig styrning är det bästa, eller ens bra, för skolorna i Hudiksvall.

– Om staten beslutar om frågor som lärartäthet och att man ska ha en rektor per skola så tror jag att det blir bättre. Men jag tror att vi lokalpolitiker har bättre kännedom om skolorna i vårt område och vi har ju försökt styra enligt en socioekonomisk modell.

Tor Tolander (M), ersättare i utbildningsutskottet i Nordanstigs kommun, är positiv till en statlig styrning av skolan.

– Vi måste få en samsyn över hela riket för att ge alla uppväxande barn samma möjligheter i vuxenlivet. Sedan finns det olika sätt att komma till samma resultat. Men det viktiga här är en lösning som garanterar ett resultat, inte vilken lösning det är.

Läs mer: Lärare ska få fler karriärsteg

Ett obligatoriskt skolval skulle lyfta barnens skolsituation till en fråga som engagerar hela familjen, anser Tor Tolander.

– Då blir det lättare att bli medveten om skolan som möjlighet, inte bara skyldighet. Men jag har samtidigt en farhåga om att processen kan bli byråkratisk.

Något behöver göras åt skolvalet tycker även Gerd Olsson (S) i Hudiksvall.

– Om det ska vara obligatoriskt eller hur det ska utformas vet jag inte, men något måste göras åt skolvalet, säger Gerd Olsson (S).

Redaktionen har sökt Erik Eriksson Neu (S), ordförande i utbildningsutskottet i Nordanstig, för kommentarer.

Läs även: Fritidspedagogiken kan tillföra skolan mycket