Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så tycker partierna om hallbygget

Läs hur politikerna och deras partier ställer sig i bandyhallsfrågan.

I slutet av maj ska frågan om en bandyhall på Sävstaås i Bollnäs åter upp för beslut. Nedan kan du läsa vad respektive parti tycker i frågan.

Jan Lahenkorva, gruppledare Socialdemokraterna: – Vi står fast vid att det är nödvändigt att bygga en hall så fort som möjligt. En hall är nödvändigt sett till bandyns framtid. Utan sådan riskerar vi att förlora den breda ungdomsverksamheten och bandyns varumärke. Vi vill börja bygga senast nästa år. Däremot har vi inte sett de senaste anbuden och det finns så klart en budget att förhålla sig till.

Olov Nilsson Sträng, ordförande Bollnäspartiet: – Vi är för en bandyhall. Men eftersom kommunen saknar pengar och möjligheter att bygga en själv vill vi erbjuda de privata intressenterna att bygga en hall på SJ-området. Då får de antingen köpa eller arrendera marken av kommunen. Det var bandyns ursprungsönskan och har varit vårt partis ståndpunkt hela tiden. Det är den klokaste investeringen, enligt oss.

Bengt-Olov Renöfält, gruppledare Centerpartiet: – Vi har tydligt sagt nej till en kommunal bandyhall. Det har vi gjort under en längre tid, sett utifrån att kommunen saknar investeringsutrymmet och pengar till driften av en hall. Det finns andra områden som prioriteras före, skolan till exempel.

Peter Nordebo, ordförande Folkpartiet: – Inom partiet har vi olika åsikter i frågan. Majoriteten har dock ställt sig bakom förslaget om en ny hall på Sävstaås för 80 miljoner kronor. Om prislappen blir högre än det måste vi ompröva vårt beslut.

Ingvar Persson, oppositionsråd och ordförande Moderaterna: – Vi är för en bandyhall. Men vi kan inte bygga den med kommunala medel nu. Ekonomin är usel och vi måste prioritera skola, vård och omsorg. Vi tror att bandyn och en hall är bra för Bollnäs. Men i dagsläget är en hall som grädde på moset, vilket vi tyvärr inte har råd med. Ska det byggas föredrar vi dessutom SJ-området.

Jeanette Norling, Sverigedemokraterna: – Vi har delade åsikter om hallfrågan inom partiet. Personligen anser jag att kommunen blöder och att vi inte har råd.

Anna-Maria Forssell Mörk, gruppledare Vänsterpartiet: – Vi har varit positiva till ett hallbygge tidigare, men har nu sagt att vi måste invänta presentationen av de senaste anbuden. Håller dem sig inom den gräns vi har satt upp är vi försiktigt positiva. Ärendet måste dock diskuteras inom partiet, eftersom kommunens ekonomiska förutsättningar har förändrats.

Kent Hedberg, Sjukvårdspartiet: – Vi har varit positivt inställda hela tiden och anser att vi skulle ha byggt för flera år sedan. Säger vi nej till hall nu är vi med och avvecklar en 120 år gammal förening. I min värld finns det aldrig någon rätt eller fel tidpunkt att bygga, men väntar vi tre år till är det definitivt för sent. Säger vi nej till hallbygge tappar vi även 4,5 miljoner i skatteintäkter, från spelarlöner och skolpeng för bandygymnasiet.

Anders Bergsten, ordförande Kristdemokraterna: – Vi har samma inställning som tidigare: Vi vill gärna ha en hall i Bollnäs, men på SJ-området. Vi vill inte ha en halvmesyr som det nuvarande förslaget är. Men eftersom kommunens ekonomi är körd i botten är det svårt att investera i en hall i år, så det måste skjutas på framtiden.

Britt-Marie Rosenqvist, gruppledare Miljöpartiet: – Vi har varit tveksamma från första början och blir mer och mer fast i vårt beslut att det inte finns ekonomiskt utrymme att bygga en hall just nu. Det är visserligen en bra verksamhet, som involverar många ungdomar, men det finns andra områden att satsa på – som inte kostar lika mycket.