Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så skulle turisterna lockas till Brotorget

Torghandel, boulebanor, blommor och parkbänkar.

Det var så Bollnäs kommun skulle locka turisterna besöka centrum i sommar. Trots det liknar Brotorget fortfarande mest en öken.

Annons

I ett pressmeddelande som fortfarande ligger ute på Bollnäs kommuns hemsida framgår det att fastighetsutvecklaren Sjaelsö tillsammans med kommunen hade stora planer inför sommaren.

I väntan på byggstart av gallerian skulle helt enkelt Brotorget förskönas och smyckas ut. Blommor, parbänkar, torghandel och boule var det man pratade om. Syftet var solklart, man ville locka turister och invånare till stadens centrum.

Nu har större delen av sommaren gått. Parkbänkarna och blomlådorna i betong står visserligen där men annars ser det ut som tidigare – ökenaktigt.

- Det är jättetråkigt att det inte blev något av planerna. Men varför det blev som det blev vet tekniska bäst, det var de som fick uppdraget, säger han.

Trafikingenjör Lars Hammar kan berätta att det visst var meningen att det skulle anläggas boulebanor på torget – att bouleföreningen fått kommunens tillstånd att verkställa sina planer. Varför det inte blev någonting av det hela vet han däremot inte.

- Den frågan måste föreningen svara på.

Varför det inte blev så värst mycket av torghandeln heller kan han dock svara på. Grusplanen lämpar sig inte direkt för den typen av kommers. Därför har de flesta valt att hålla till efter gågatorna.

- De flesta av torghandlarna har ju vagnar med sig och då kan det bli problem att ta sig fram i gruset. Framförallt efter regnväder. Ett annat problem är att kommunen inte direkt marknadsfört Bollnäs centrum som en torghandelplats, säger Lars Hammar.

Den frågan ska han själv jobba med i höst för att hitta en bra lösning till nästa sommar. Han är ändå nöjd över att det utöver de två korvkioskerna nu även står en vagn med Thaimat intill torget.