Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska synskadade Viktoria hoppa hem guldet i Rio: "Jag vill ta världsrekordet"

Viktoria Karlsson förlorade synen när hon var fyra. Nu är hon en av världens främsta längdhoppare.
– Jag vill ta världsrekordet, säger hon.

Ställ dig upp. Blunda. Tänk dig nu att du börjar rusa i full fart framåt. Någonstans framför dig finns en sandgrop. Ditt mål är att vid exakt rätt tidpunkt hoppa så långt ut i den som du kan. Viker du av från kursen några grader kan konsekvenserna bli ödesdigra.

De passionerade del 1: Pingisveteranen Erik Vilhelmsson

Låter det läskigt, näst intill omöjligt? För 18-åriga Söderhamnsfriidrottaren Viktoria Karlsson är det vardag.

När hon var liten fick hon cancer och blev på grund av den blind vid fyra års ålder. Men Viktoria Karlsson lät sig inte stoppas.

– Friidrotten har gett mig mycket. Jag har blivit mer självständig och lärt mig att klara mig mer själv.

På EM 2014 i Swansea tog hon guld i sin klass i längdhopp. I höstas följde hon upp det med att knipa bronset på VM i Qatar.

De passionerade del 2: Frisbeemästaren Stina Burvall

Nu är siktet inställt på Paralympics i Rio i september – och världsrekordet på 5,21 meter.

– Det är hård konkurrens, men förhoppningsvis kan jag ta det. Jag hoppar 4,56 i dag. Det är en bit till rekordet, men med tanke på min utvecklingskurva kan det gå.

Vad krävs det av dig för att nå dit?

– Rent tekniskt behöver min löpning förbättras. Jag har aldrig haft någon talang för löpning, utan det är min koordination och teknik som gjort att jag kunnat hoppa så långt som jag gör. Får jag till löpningen kommer jag kunna bli mycket bättre.

De passionerade del 3: Längdfantomen Thomas Magnuson

Viktoria Karlsson lägger ungefär 15 timmar i veckan på träning, fördelade på sex pass. Ett måste för att kunna bli bäst.

– Och det är roligt. Jag får resa mycket, träffa människor. Det ger mig mycket som person. Jag gillar att lägga energi på saker och ge 100 procent på det jag ger mig in på, säger hon.

Årets Paralympics är egentligen bara ett delmål. Viktoria Karlsson blickar redan mot år 2020, då Paralympics avgörs i Tokyo.

De passionerade del 4: Magnus "Kuben" Olsson om att spela i Bollnäs: "Så mycket pengar finns inte"

Hur är det att jobba mot ett sådant långsiktigt mål?

– Det är inspirerande. Det kan vara svårt att motivera sig inför ett mål som är så långt bort, men då sätter man upp delmål på vägen för att få en drivkraft.

Är du en tävlingsmänniska?

– Ja, de är jag verkligen. Och jag är en väldigt dålig förlorare. Det är väldigt viktigt för mig att vinna och jag vill vara bäst. Det är det som driver mig att fortsätta träna.

Den här artikeln hade du kunnat få som pushnotis i din telefon. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik