Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska polisen fånga Bergvikspyromanen

Vad gör polisen? Hur utreds en brand? Finns det några misstänkta?

Vi ger dig svaren på frågorna om Bergvikspyromanen

• Har beredskapen höjts?

Både ja och nej. Räddningstjänsten har samma grundstyrka som vanligt, men kallar in deltidsbrandkåren tidigare vid behov. Kommunen har tänt belysning i Bergviksområdet i högre utsträckning än vanligt och polisen försöker att vara ute i området.

- Våra resurser är begränsade, men vi har prioriterat att försöka att ha folk där under dygnets alla timmar, säger Sune Nordh på Söderhamnspolisen.

• Vad gör polisen?

Polisen har gjort tekniska undersökningar på brandplatserna. Hundförare har också sökt spår i närheten av brandområdet. Dessutom knackar polisen dörr i närområdet och frågar folk om de sett något misstänkt.

• Hur görs en teknisk undersökning efter en brand?

- Det vi gör är att dels fastställa var branden har börjat, dels fastställa orsaken till branden om det går. Vi försöker även beskriva brandens förlopp. I det senaste fallet har vi haft en brandhund från Uppsala som kan hitta rester efter brandfarliga vätskor, säger Per Ringqvist, räddningsledare från Gävle som samarbetar med polisen kring brandundersökningar.

• Vilka spår har polisen?

Polisen har tidigare bland annat säkrat spår av en dunk och en flaska som innehåller brännbart material. Dessutom har prover skickats till Statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping för analys.

• Finns några misstänkta?

Nej. Men polisen har flera intressanta namn. Fem personer i 20-årsåldern, som sågs i närheten av en bilbrand på Flygstaden, har hörts, men utan resultat. Två bröder, som misstänktes vara inblandade i bränder på Femkampsvägen i Marmaverken, sitter enligt polisen på institution och är inte aktuella i de här bränderna. Sune Nordh på Söderhamnspolisen säger dock att det skulle kunna vara någon annan person, som var inblandad i bränderna i Marma men som polisen aldrig fick vetskap om, som är ute och bränner även nu.

• Hur vanligt är det att mordbränder klaras upp?

Förra året klarades 842 mordbränder upp, alltså bränder som anses vara anlagda. Samtidigt anmäldes 2 466 nya bränder. Det gör att ungefär en av fyra bränder klaras upp, vilket är samma andel som vid andra typer av brott.

Av de bränder som bedöms som uppklarade så gällde tre av fyra fall bränder som anlagts samma år och en fjärdedel för året dessförinnan. Äldre bränder än så motsvarar bara fyra procent av de uppklarade brotten, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet.