Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska namnet på Alirskolan uttalas – men vad det betyder är enligt Namnarkivet oklart

Via en tävling för skolklasser fick den nya högstadieskolan på Gärdet namnet Alirskolan. Det syftar på den gamla benämningen på en del av Hälsingland. Men hur ska namnet uttalas och vad betyder Alir? Vi vände oss till Namnarkivet för att få svar.

I december förra året blev det klart att Björktjära klass 6 A och Granbergs klass 8:3 blev vinnare i tävlingen om vad den nya skolan på Gärdet skulle få för namn. Båda klasserna hade föreslagit Alirskolan och de belönades med 5 000 kronor vardera.

Läs mer: Namntävlingen avgjord: Så ska nya Gärdesskolan heta

Men trots att gatan som skolan ligger på sedan länge heter Alirgatan har det funnits osäkerhet kring hur namnet ska uttalas. Svaret finns dock i en så gammal skrift som Hälsingelagen, som nedtecknades under 1300-talet.

Där framgår nämligen att Alir avsåg socknar i södra och västra Hälsingland. Det lever dessutom kvar i namnen Norrala och Söderala. Katharina Leibring, som är första forskningsarkivarie vid Namnarkivet i Uppsala, förklarar att man utifrån den texten kan veta hur ordet ska uttalas. Det genom att Alir är plural av ordet al.

– Viktigt är att betoningen ska ligga på första stavelsen, om man ska uttala det språkhistoriskt korrekt. Tyngdpunkten ska ligga på a:et, inte på i:et, säger hon.

Vad ordet al syftade på är dock oklart.

– Al kan betyda ganska många olika saker. Det kan betyda helgedom, det kan också betyda något långsmalt, som vi har i ordet ål nu för tiden, sedan har vi trädet al och vi har fisken ål. Och någon av de här betydelserna är det. Man har kanske tänkt sig helgedom, men det är inte säkert. Det kan också vara något långsmalt.

Det spåret var också Bollnäs kommun inne på när de skrev motiveringen till varför de båda skolklasserna vann och namnet skulle bli Alirskolan. I den står bland annat att "Alir betyder åland eller åtrakt".

Läs också: Så blir Alirskolan – se 3D-skiss

Men vad händer då om många uttalar namnet fel?

– Det är inte så mycket att göra något åt. Då tappar man kopplingen med det ursprungliga namnet eller ordet. Men språk förändras, utal och namn förändras också, säger Katharina Leibring.

Se också: Framtida elever om Alirskolan: "Känns spännande med en helt ny skola"