Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska motorstadion säkras

Osmo Savikko vill göra Söderhamn till en attraktiv motorsportkommun.
Lösningen är ett långt arrendekontrakt för SMK´s anläggning på Flygstaden.

Annons

I ett medborgarförslag vill Osmo Savikko att motorklubben SMK ska få arrendera Helsinge Motorstadion på längre tid än ett år, som det är nu menar han att det inte finns några chanser för klubben att utvecklas.

- För att klubben ska våga satsa krävs arrendetider på 10 till 25 år. Vi har varit där så länge nu att det är dags att utveckla området mer, säger Osmo Savikko som också är klubbens presskontakt.

Enligt honom är det också svårt att söka bidrag från EU, kommuner och andra ställen, då krävs långa arrenden.

Anledningen till att kontrakten skrivs på ett år i taget är att kommunen inte velat binda upp området till motorverksamhet, menar Osmo Savikko.

- Det finns storslagna planer för området, vi skulle vilja fixa infrastrukturen, banor, vägar och byggnader. Som det är nu vågar vi knappt göra någonting, det kan bli en väldig förlust för klubben om arrendet avslutas, säger han.

I början av 2000-talet fanns det stora planer för området. Då pratades det om drifting, dragracing, folkrace, rally, rallycross, crosscart, gocart och mycket mer, berättar Osmo Savikko.

- Jag skulle vilja se att mer av det i framtiden och nu har vi chansen. Nu har kommunen lagt ner flygplatsen och då borde det inte vara några problem med ett långt arrende.

Vid vissa tävlingar har klubben haft tusentals med besökare och med en aktiv satsning på området borde klubben kunna locka än mer besökare och turister, tror Osmo Savikko.

- Jag tror att vi har goda chanser till ett längre kontrakt. Jag har pratat med flera ledamöter i kommunfullmäktige och alla är positiva till våra planer, säger han.