Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska landsbygden i Söderhamn leva – Näringslivsutvecklaren om unika projektet: "Vi vill stärka den potential som finns"

En levande landsbygd bidrar till en välmående kommun som är attraktiv att bo i eller flytta till. Men det finns också utmaningar. Därför ingår Söderhamns kommun i ett internationellt, spännande projekt som handlar om att utveckla landsbygden.
– Näringslivsenheten vill stärka landsbygdens potential ytterligare och skapa förutsättningar för människor att leva och må gott där, säger Bitti Alvin Lehmann, näringslivsutvecklare på Söderhamns kommun.

När människor flyttar från landsbygden in till städerna blir effekterna ofta påtagliga: Skolor läggs ner och butiker tvingas slå igen. Så skulle det inte behöva vara.

– Det finns en stor potential på landsbygden. Många människor väljer att bo och leva nära natur och kultur, och det behöver vi ta vara på, säger Bitti Alvin Lehmann.

Hon arbetar på näringslivsenheten i Söderhamn kommun, och där jobbar man hårt för att skapa förutsättningar för en levande landsbygd.

Ett av de projekt hon leder är SARURE, som står för Save Rural Retail. Det är ett EU-projekt som startade 2018 och som involverar sju europeiska länder.

– Där går vi samman för att jobba med frågan om hur vi kan bevara servicen på landsbygden. Även fast vi är helt skilda länder med olika kulturer och förutsättningar så upplever vi samma problem, att den livsviktiga servicen försvinner från orterna. Vi är inspiratörer för varandra och delar med oss av goda exempel, berättar hon.

Läs mer om projektet SARURE - Rädda landsbygden - här

Söderhamns kommun är den enda deltagaren från Sverige.

– Vi är mycket stolta att få vara en del av SARURE och kunna både bidra till och ta del av hur andra länder i Europa jobbar med dessa frågor.

Ett av de goda exemplen som projektet för med sig är att ett antal servicepunkter startat i kommunen, i Stråtjära, Bergvik och Sandarne. Fler kommer att startas, redan i vår blir det en i Trönö. Att vara servicepunkt innebär att stå för viss samhällsservice så som fikahörna i butiken, att stå för turistinformation, erbjuda allmän toalett och erbjuda tillgång till dator med internetuppkoppling, skrivare, kopiering och scanner.

– Den lilla butiken i en by är inte bara en butik med förnödenheter, den skapar ett enormt mervärde, säger Bitti Alvin Lehmann.

Projektet ska pågå till 2022.

Näringslivsenheten arbetar med landsbygdsutveckling på bred front och driver flera viktiga projekt parallellt. Nyligen har Gävleborgs handlingsplan för Sveriges livsmedelsstrategi antagits av kommunen.

– Vi kommer att ta fram en lokal handlingsplan för Söderhamns kommun hur vi ska jobba för att öka produktionen av livsmedel. Många av dessa företagen finns på landsbygden och vi vill få fler konsumenter att tänka och handla lokalt och närproducerat. Det här gör vi tillsammans med lokala producenter.

Under pandemin har hemleverans av varor blivit en viktig del för butikernas överlevnad.

– Alla landsbygdsbutiker har ställt om sin verksamhet och erbjuder denna service, den är väldigt viktig.

Läs mer om Näringsenheten på Söderhamns kommun här

En annan effekt som pandemin fört med sig är att många börjat se värdet med att bo på landet.

– Man har insett att det finns andra sätt att leva, att man kan jobba på distans och mötas digitalt till exempel. Det skapar nya möjligheter att inte behöva bo och jobba på samma ställe. Jag ser en ökande trend i att flytta till landet istället för att flytta bort. Då ökar kundunderlaget och verksamheter kan få helt andra möjligheter, det är väldigt positivt, säger Bitti Alvin Lehmann.

Fakta - Näringslivsenheten på Söderhamns kommun

● Kort om: Entreprenörer och bra förutsättningar för företagande är viktig för tillväxt och sysselsättning i Söderhamn. Näringslivsenheten är den självklara aktören när du ska starta, utveckla eller etablera din verksamhet. De erbjuder utbildningar till blivande företagare och affärsutvecklingsprogram till de befintliga och anpassar rådgivningen efter olika förutsättningar. De lotsar dig till näringslivets aktörer för att du ska få tillgång till de möjligheter du behöver för att stärka konkurrenskraften och säkra utvecklingen i ditt företag.

● Adress: Faxepark, Stationshuset, Södra Hamngatan 50, Söderhamn.

● Telefon: 0270-75000.

● E-post: naringslivfaxepark@soderhamn.se

● Hemsida: https://faxepark.se/

● Sociala medier: Facebook och Instagram.

Ovan artikel är framtagen av Bonnier News Brand Studio och Söderhamns kommun och är ej en artikel av nyhetsredaktionen.