Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska kommunen locka fisketurister

Ljusdal säger ja till att delta i fiskeprojektet Fishing in the middle of Sweden. Nu ska fiskare från hela Europa lockas till Hälsingland.

När Ljusdal nu har sagt ja till sportfiskeprojektet Fishing in the middle of Sweden har alla Hälsinglands kommuner sagt ja till att delta. Nu väntar projektledaren Stefan Barenfeld på att Region Gävleborg ska ge klartecken.

– Det är jätteroligt att Ljusdal har sagt ja. Det finns stor potential och bra möjligheter att få turister att komma till Hälsingland med sportfiske som dragare, och det skvätter över även på andra företag, säger han.

Projektet Fishing in the middle of Sweden syftar till att locka sportfiskare från hela Europa till Hälsingland. Det är ett samarbete med Sweden Fishing, som arbetar för att främja fisketurismen i hela landet. Både Ängra Wildlife & Fiskecamp i Kårböle och Mellanljusnans Strömfiskecamp i Färila samarbetar redan med Sweden Fishing. Nu vill Stefan Barenfeld locka hit ännu fler europeiska fiskare.

– Nu ska vi försöka få hit researrangörer från Europa som ska testfiska och träffa företag på orten för att kunna ta fram paket som passar just deras kunder. Jag har redan kontakt med researrangörer i Frankrike, Tjeckien och Polen. Vi har redan fått Holland etablerade i vårt område genom den holländska resebyrån Cordes Travel, säger han.

Fishing in the middle of Sweden är ett treårigt projekt med en budget på 1,8 miljoner kronor. Kommunerna delar på hälften av summan, och om regionstyrelsen godkänner projektet går Region Gävleborg in med den andra hälften. Projektet beräknas starta den 1 juli.

Stefan Barenfeld är noggrann med att påpeka att projektet också handlar om ett ekologiskt hållbart fiske.

– Vi jobbar med kvalitet. Den fisk som fångas släpps tillbaka i vattnet. Sweden Fishing håller kvalitetssäkringskurser för att företagare som är med, och researrangörerna och turisterna är också medvetna om vad som gäller, säger han.