Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska Ikea nå ut till byarna – möbeljätten kommer till Ramsjö

Snart kan Ramsjöborna handla på Ikea, även på hemmaplan.
– Finns det en tillräckligt stor marknad i Ramsjö finns det i hela Sverige, säger projektledaren Sigrid Petterssén.

Ett nytt länsprojekt i regi av Region Gävleborg är på gång i Ramsjö efter den tidigare måltidssatsningen. Som en del av projektet "Upphandlingsdriven innovation för regional tillväxt" kommer livsmedelsbutiken i Ramsjö att få en viktig roll. Konceptet som fokuserar på företag och tillväxt går ut på att möbeljätten Ikea "kommer hem" till byn.

Läs också: Ja till intraprenad i Ramsjö: "Det är en fantastiskt stor dag"

Med hjälp av digitala lösningar i Ramsjö ska byns invånare kunna bli betjänade av Ikea och nyttja butikens tjänster.

– Ikea är ett stort företag som kan driva fram möjligheter för små företag att leverera deras tjänster lokalt. Den lokala affären kan få ett lyft genom att vara distributör, säger Sigrid Petterssén.

Läs mer: Rekordvinst för Ikea

På sikt skulle det kunna gå till så att Ramsjöbor träffas på före detta skolan där de har möjlighet att titta på en förutbestämd produktgrupp. När varuhuset i Gävle sedan stängt för kvällen ska Ikea-personal kunna hålla kontakt med Ramsjöborna via en bildskärm. Om det skulle bli några inköp kan butiken i Ramsjö leverera varorna och även hjälpa till med exempelvis montering av möbler.

Sigrid Petterssén betonar att Ramsjö är en testarena för den här typen av projekt.

– Det är en väldigt liten by som har problem med avfolkning. Kan man genomföra det där är det nog applicerbart fler ställen, säger hon och fortsätter:

– Det handlar om att flytta servicen till medborgare som inte har möjlighet att ta sig till serviceinrättningar.

Läs även: Oro för butiken i Ramsjö