Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska Hälsingland upplevas

Nyligen fick Sverige en ny reseguide, Upplev Sverige, en bok på drygt 500 sidor späckad med information om de ultimata upplevelserna, vackraste vägarna och bästa barnattraktionerna.

Varje landskap har fått sitt eget kapitel i denna semesterbibel – och vad är det då författarna tycker att turisterna ska uppleva här i Hälsingland?

Tja, förmodligen tycker de att man inte bör missa hälsingegården Erik Anders i Söderala, eftersom just Erik Anders får ståta med bild på bokens omslag. För många är nog detta också en sinnebild av vårt land – ett stort rött trädhus på landet omgivet av en prunkande trädgård.

Redan innan man öppnat boken har alltså Hälsingland knipit ett poäng i den ständiga kampen om att synas som besöksmål. Men sedan blir det sämre. Boken inleds med listor över det bästa Sveriges har att erbjuda när det gäller byggnadsverk, naturupplevelser, museer, parker, barnattraktioner, äventyr och udda sevärdheter. Totalt listas 175 smultronställen varav endast två återfinns i Hälsingland, båda i Ovanåkers kommun! Det ena är hälsingegårdarna i Långhed och det andra är världens största surströmmingsskiva i Alfta. Det känns lite snålt. Nog kunde väl Järvzoo ha platsat på barnlistan och spelmansstämmorna i Bjuråker och Delsbo på listan över äventyr och evenemang.

I inledningen av kapitlet om Hälsingland porträtteras landskapet på sedvanligt vis med hälsingegårdar, linodling, folkmusik och bandykultur. Därefter följer korta presentationer av de större centralorterna och vad de har att erbjuda i upplevelseväg. Det är imponerande vad författarna lyckats få med på de tolv fullmatade sidorna: i stort sett varenda en av de välkända hälsingegårdarna, flera skidanläggningar, medeltidskyrkor och fäbodvallar, fågelparadisen Steöorn och Ålsjön i Söderhamn, kändisar som Snoddas, Lill-Babs och Peter Stormare, grottorna på Hölick och i Bodarna, Termosmuseet, Tantmuseet och Finnskogsmuseet samt en liten parlör för dellmål. Och mycket, mycket annat förstås!

Att restaurangen i Växbo inte finns med i listan över restauranger får väl skyllas på produktionstiden helt enkelt, då boken kom ut bara några få månader efter starten.

Alla landskapskapitlen har samma upplägg och alla är lika fullmatade med stort och smått, välkänt och okänt från Sveriges alla hörn. Boken är inte rättvis på det sättet att alla landskap presenteras på exakt lika många sidor, men vart och ett får utrymme i en omfattning som står i proportion till det landskapet förmår att erbjuda.

Man kan inte annat än buga sig inför denna superprestation av författarna Åsa och Mats Ottosson och fotografen Peter Hanneberg, som tagit de flesta av bokens lockande och vackra bilder. Boken är utgiven på Wahlström och Widstrands förlag.