Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska förskolan utvecklas

På förskolans minimässa ser kommunens förskollärare och barnskötare hur andra förskolor jobbar.

För två år sedan beslutade kommunen att man skulle bilda fyra nätverksgrupper där representanter från kommunens alla förskolor kunde mötas och diskutera hur de arbetar.

Samtalen de hade visade sig vara så inspirerande och idéskapande att de ville dela med sig av kunskapen till alla förskollärare och barnskötare i kommunen. Därför hölls under tisdagen och onsdagen en minimässa för alla kommunens förskolepedagoger. I fyra halvdagslånga omgångar hölls föreläsningar och mässmingel i Stenhamreskolans aula.

– Alla har varit jättenöjda och positiva, både besökare och arrangörer. Det här är verkligen det bästa sättet att lära sig hur man kan utveckla arbetet i förskolan, genom att dela med sig av sin kunskap och sina erfarenheter, säger Ann-Charlotte Skoglund på Järvsö förskola.

– Att känna sig delaktig är A och O för både barn och vuxna, och mässan är en chans att visa upp hur vi arbetar. Det har varit så roligt och jag blir så stolt över min arbetsplats. Vi måste våga visa vad vi kan och vad vi gör på våra förskolor, säger Åsa Evensson.

Föreläsningarna har handlat om alltifrån vilka resurser för språkutveckling och stöd som finns i kommunen till hur teknik i form av datorer, plattor och läspennor kan användas. Dessutom hade varje närverksgrupp bord där de visade upp material och bilder på hur de arbetar, inom kategorierna matematik/teknik, språk, naturvetenskap och miljö/hälsa.

– Det finns så mycket kunskap på kommunens förskolor, och det är jätteintressant att se hur andra jobbar. Oftast ser vi inte hur de andra förskolorna arbetar, säger Magdalena Stenmark på Korskrogens förskola.

Marie Plomér, förskolechef i Järvsö, är en av initiativtagarna till mässan. Hon tycker att den har varit så lyckad att hon gärna ser att den blir en årlig företeelse.

– Det här är ett bra sätt för oss att få grepp om hur vi kan utvecklas och arbeta för att möta läroplanens mål, och att få dela med oss av idéer och inspiration till alla inom förskolan, säger hon.