Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska ambulansen lösa personalbristen efter avhoppen – anlitar två bemanningsföretag

Region Gävleborg tvingas ta hjälp av två bemanningsföretag för att klara personalbehoven inom ambulansen mellan juni och december i år. Men facket är kritiskt.
– Den besparing som jourtjänstgöringen skulle ge har ätits upp för länge sedan, säger Anna Bergström, Vårdförbundet.

Efter att den omstridda nattjouren infördes för ambulanspersonalen i Gävleborg har närmare 40 medarbetare sagt upp sig, enligt Vårdförbundet. Facket har ifrågasatt hur ambulansledningen ska kunna garantera patientsäkerheten.

Läs mer: Vårdförbundet varnar: Patientsäkerheten i Gävleborg hotas av jouren

Nu står det klart att Region Gävleborg väljer att anlita två bemanningsbolag för att klara personalbehoven mellan juni och december. Det uppskattade behovet av inhyrd tjänstgöringstid är beräknat till totalt 22 000 timmar, varav ungefär två tredjedelar gäller sommaren.

Avtalen blir klara i veckan och skickas då ut till de aktuella företagen för underskrifter. Det rör sig om Växjöbaserade AMB Flex Bemanning samt Medlink Nordic med säte i Stockholm. Det förstnämnda företaget har även tidigare anlitats av Region Gävleborg.

Enligt den tillförordnade ambulanschefen Simon Nilsson finns det flera skäl till att regionen tar hjälp av bemanningsföretagen.

– Dels att ordinarie personal har semester i sommar, dels att vi har ett ökat uttag av föräldraledighet. Sedan spelar även avhoppen in, säger han.

Läs mer: Hoforsbor demonstrerade mot ambulansjouren

Men Vårdförbundets avdelningsordförande i Gävleborg, Anna Bergström, är kritiskt till lösningen som hon menar är kostsam och försämrar kontinuiteten inom ambulansen.

– Det är självklart att de bemanningsanställda inte kan rutinerna på en gång även om de är fullvärdiga kompetensmässigt, säger hon.

Regionen hade hoppats kunna spara 4,5 miljoner kronor årligen på att ge ambulanspersonalen jourersättning i stället för betald arbetstid på natten. De ska vara på jobbet och sova där, men bara få betalt om något händer.

– Den besparingen har ätits upp för länge sedan, säger Anna Bergström och syftar på kostnaderna för att rekrytera och introducera ny personal samt att anlita bemanningsföretag.

Situationen hade kunnat undvikas om jourersättningen hade stoppats, menar hon.

Läs mer: Krismöte om ambulansen – politikerna oroade över alla uppsägningar

Även i den slutna Facebookgruppen "Vi som stödjer ambulanspersonalen i Gävleborg" med över 22 000 medlemmar är många kritiska till att regionen nu väljer att ta in hyrpersonal.

– Men snälla nån... Vad händer? I stället för att lyssna på ambulanspersonalens egna krav tar man in bemanningsföretag!? Samtidigt som man säger att man ska spara pengar, skriver en person.

Men den tillförordnade ambulanschefen Simon Nilsson står fast vid att det var rätt beslut att införa jourersättningen – trots att det ökat behovet av bemanningsföretag. Behovet är kortsiktigt, menar han.

– Det är olyckligt att folk valt att säga upp sig, men vi tycker fortfarande att det är rimligt att alla har lika villkor. På lång sikt är det en besparing. Vi har ett gott rekryteringsläge nu, säger han.

Läs mer: Personalen efter uppsägningarna inom ambulansen – tragiskt och väldigt oroande