Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ser prylåret 2010 ut

/

Istället för att summera året eller decenniet föredrar vi att titta framåt.

Annons
Istället för att summera året eller decenniet föredrar vi att titta framåt. Vad kan vi förvänta oss för IT-nyheter under nästa år?

Ekonomisk kris eller inte, den tekniska utvecklingen går vidare och en del tillverkare försöker till och med satsa sig ur de dåliga tiderna. Därför kommer vi även nästa år att se en hel del spännande nyheter på prylområdet. Här kommer våra gissningar om vad som kommer vara allra hetast under 2010.

TV
Förhoppningsvis upphör branschens märkliga fixering på tunna slimmade tv-apparater och bildkvaliteten kommer i fokus igen. Dessvärre tyder dock inget på att plasma kommer ta tillbaka några marknadsandelar igen. Vi ser det inte som särskilt osannolikt att åtminstone ytterligare en tillverkare, mest troligt LG, lägger av med plasma under 2010. Trist, framför allt med tanke på att OLED till rimlig peng fortfarande ligger rätt många år fram i tiden.

Bluray
Är 2010 det år bluray slår igenom ordentligt? Kanske, men mycket tyder också på att loppet är kört för film på fysisk media. Strömmande HD-film som kommer starkt ger ännu inte samma kvalitet som bluray men det väsentliga är om Svensson tycker det duger för de relativt små tv-apparater som står ute i hushållen. Svaret är antagligen ja på den frågan. Då återstår finsmakarna och samlarna men de kan knappast hålla bluray under armarna försäljningsmässigt. Svindyr 3D-bluray kan väl knappast ändra på det?

Mediaspelare
Nej, det riktiga genombrottet för stationära mediaspelare (också kända som mediacenters) kom inte under 2009. De hetaste produkterna på det här området är spelarna som kan hantera högupplösta filmfiler men fortfarande är allt pyssel med codecs och undertexter för komplicerat för IT-ovana användare. Däremot har priserna nått rätt nivåer under 2009 när även väldigt kompetenta spelare bara kostar drygt tusenlappen. Nu väntar vi alltså bara på bättre stabilitet och mer lättanvända gränssnitt, något som sannolikt dyker upp under 2010.

Mobil
Det är svårt att se att inte Iphone kommer dominera premiumsegmentet även 2010 även om Android kommer starkt. Sony Ericsson, Nokia och andra tillverkare kommer fortsätta att släppa modeller som springer i cirklar runt Iphone rent tekniskt sett men det räcker knappast för att uppnå samma massiva popularitet som Apples telefon röner. Att Iphone med delvis torftiga specifikationer fortfarande håller ställningarna, två och ett halvt år efter lanseringen, är imponerande.

Foto/video
Den meningslösa megapixelhysterin har dämpat sig något men inte lagt sig helt och hållet. Nu är 12 megapixlar standard i kompakterna men bland annat begränsningar i optiken motiverar egentligen bara hälften. En trend som kommer förstärkas under 2010 är HD-filmning, både i kompakter och systemkameror. Billiga flashminnen innebär ganska snart spiken i kistan för alla andra lagringsmedia för filmning i konsumentledet, inklusive hårddisk. Det innebär också att videokamerorna blir betydligt mindre, i paritet med en vanlig mobiltelefon. På längre sikt flyttar också videokamerorna in i mobilen vilket innebär att ytterligare en specialiserad produktgrupp försvinner (som mp3-spelarna).

Spelkonsoler
Ingen ny generation under 2010 men många förväntar sig prototyper och eventuellt besked om när de nya mer kraftfulla maskinerna dyker upp, framför allt från Microsoft och Nintendo. Den stora grejen blir att X360 och PS3 kopierar framgångsreceptet från Wii och lanserar tillbehör som låter oss spela med hela kroppen involverad.

Bärbara datorer

2009 år stora överraskning var utan tvekan att netbooken slog så stort. Rätt kassa datorer med alltför liten skärm men med lågt pris och överlägsen portabilitet. Marknaden ökar säkert även under 2010 men trenden verkar vara att maskinerna blir större, uppemot 12-13 tum, samtidigt som hårdvaran blir kraftfullare. Det innebär samtidigt högre priser men många som inser att 10-tummarna är allt för begränsade är nog beredda att slå till.


/Andreas Liebert

Prylportalen.se

Mer läsning

Annons