Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ser lärarbristen ut inför skolstarten i Söderhamn

Det råder stor brist på lärare i Sverige. Lärarlönerna är lägre i Söderhamn än i resten av landet. Trots detta har Söderhamn nästan löst lärarbristen.

Annons

Lärarbristen blir ett allt större problem i Sverige. Det blir fler och fler skolbarn samtidigt som många lärare går i pension. Statistiska centralbyrån beräknar att det kommer behövas 65 000 nya lärare inom tio år. Som situationen ser ut i dag kommer det målet inte att uppfyllas. Lärarbristen är redan stor i många delar av Sverige.

Läs också: Lärare – ett av världens finaste yrken

Totalt finns det ungefär 225 kommunala lärartjänster i Söderhamn. Under sommaren har det saknats 36 lärare i kommunen. Dessa tjänster är nu tillsatta med 14 legitimerade lärare och 20 olegitimerade lärare. Det saknas alltså två kommunala lärare i Söderhamn inför skolstarten. En av de två tjänsterna som saknas är en deltidstjänst.

Det betyder att mindre än tio procent av de lärare som kommer jobba under det kommande läsåret inte är legitimerade för sina uppdrag.

– Utifrån den situationen som råder i dagsläget tycker jag att vi har löst det bra. I början av sommaren var man orolig att det inte skulle finnas några lärare att tillgå. Men nu har vi folk så det räcker, säger Mats Hanell, verksamhetschef över grundskolan i Söderhamns kommun.

Läs också: Mats och Agneta tar över skolvärlden i Söderhamn

Mats Hanell berättar att det inte har varit någon desperation från rektorerna när de anställt nya lärare.

– Jag jobbade på Gotland förut och där var det nästan så att man fick ta folk från gatan. Så har det inte varit här. Rektorerna här i Söderhamn hävdar att de har kunnat anställa kompetent personal, säger han.

Enligt Mats Hanell är många av de 20 olegitimerade lärarna antingen under utbildning eller utbildade lärare, fast i andra ämnen än de ska undervisa i. Det är upp till rektorerna på skolorna att se till att säkerställa kvaliteten.

– De som inte är legitimerade för sina uppdrag får mycket handledning för att kunna klara sina uppdrag. Det är upp till varje rektor att avgöra lämpligheten av de som anställs, säger han.

Snittlönen för en lärare i Söderhamns kommun ligger i dagsläget ungefär under rikssnittet. Snittlönen för en grundskolelärare i Söderhamn är ungefär 30 000 kronor. Rikssnittet ligger på 31 200 kornor.

– I höst genomförs en satsning som heter lärarlönelyftet. Den kommer att ge många lärare en löneökning men om man är nyanställd kan man inte komma i fråga. Det innebär att om man funderar att byta kommun riskerar man att gå miste om lärarlönelyftet, Säger Mats Hanell.

Läs mer: Lärarbristen i Söderhamn: "De finns inte att få tag på överhuvudtaget"

Staten kommer satsa tre miljarder kronor på att höja lärarlönerna. Tanken är att ungefär 60 000 lärare i Sverige kommer får en löneökning på cirka 3 000 kronor. Syftet är att satsningen ska höja statusen på läraryrket och göra så att lärarna stannar inom sin hemkommun.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!