Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så röstade Nordanstigsborna i valet

Med undantag för en stor uppgång för Socialdemokraterna följer Nordanstigs kommun på många sätt rikstrenderna för söndagens val till EU-parlamentet.

Annons

I Nordanstig var valdeltagandet 33,8 procent, att jämföra med Hudiksvall på 37,4 procent och rikets valdeltagande på 43,8 procent.

Junilistan backade med långt över 10 procent i de båda kommunerna. EU-motståndarna, den lokala uppstickaren som hade stor framgång i Hälsingland i det förra EU-valet, var borta i söndagens val och även rösterna i kategorin övriga partier. I stället följer de båda kommunerna rikstrenden och ger omkring 5 procent till Piratpartiet. Socialdemokraterna ökade med knappt 10 procent i Hudiksvall och drygt 12 procent i Nordanstig.

Katarina Bylin, Gnarpsbo och ordförande i Arbetarekommunen i Nordanstig, tror inte att det är en Marita Ulvskog-effekt vi har sett, utan att väljarna vill ha en förändring på hemmaplan och vill ha samma förändring i Europa.

- Förra valet var man fortfarande kvar i ett tänkande som handlade om att man inte ville vara med i EU. Nu har man accepterat att vi är med och vill förändra organisationen inifrån, säger Katarina Bylin.

Vänsterpartiet blev förlorare i både Hudiksvall och Nordanstig, med ett tapp på över 5 procent i Hudiksvall. Folkpartiet, som betecknar sig själva som Sveriges EU-vänligaste parti, ökade med långt över fyra procent i Hudiksvall och Nordanstig. Också Miljöpartiet hade en stor framgång i söndagens val.