Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så röstade Nordanstigsborna i valet

Med undantag för en stor uppgång för Socialdemokraterna följer Nordanstigs kommun på många sätt rikstrenderna för söndagens val till EU-parlamentet.

I Nordanstig var valdeltagandet 33,8 procent, att jämföra med Hudiksvall på 37,4 procent och rikets valdeltagande på 43,8 procent.

Junilistan backade med långt över 10 procent i de båda kommunerna. EU-motståndarna, den lokala uppstickaren som hade stor framgång i Hälsingland i det förra EU-valet, var borta i söndagens val och även rösterna i kategorin övriga partier. I stället följer de båda kommunerna rikstrenden och ger omkring 5 procent till Piratpartiet. Socialdemokraterna ökade med knappt 10 procent i Hudiksvall och drygt 12 procent i Nordanstig.

Katarina Bylin, Gnarpsbo och ordförande i Arbetarekommunen i Nordanstig, tror inte att det är en Marita Ulvskog-effekt vi har sett, utan att väljarna vill ha en förändring på hemmaplan och vill ha samma förändring i Europa.

- Förra valet var man fortfarande kvar i ett tänkande som handlade om att man inte ville vara med i EU. Nu har man accepterat att vi är med och vill förändra organisationen inifrån, säger Katarina Bylin.

Vänsterpartiet blev förlorare i både Hudiksvall och Nordanstig, med ett tapp på över 5 procent i Hudiksvall. Folkpartiet, som betecknar sig själva som Sveriges EU-vänligaste parti, ökade med långt över fyra procent i Hudiksvall och Nordanstig. Också Miljöpartiet hade en stor framgång i söndagens val.