Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så rörde sig bankrånarna i Järvsö före och efter brottet – polisen berättar för att få fler vittnesuppgifter

Klockan 9.02 onsdagen den 4 maj slog två rånare till mot Handelsbanken i Järvsö. Rånarna är ännu på fri fot och nu berättar polisen detaljerat om hur rånarna har rört sig före och efter brottet för att få hjälp med fler vittnesuppgifter.

Två röda bilar, en Nissan Sunny och en Volvo XC60, användes vid rånet mot Handelsbanken i Järvsö. Nissan Sunnyn stals i Stockholm i januari och nu har vittnen berättat att den i minst omkring två månaders tid har stått parkerad på Stationsgatan, intill resecentrum, i Järvsö. Om den har använts under tiden den har funnits i Järvsö eller inte är ännu oklart.

– Det vill vi gärna ha information om. Hur kom den dit? Är det någon som har sett det, säger kriminalkommissarie Rickard Eriksson.

Den bilen användes för att tvinga upp dörren till banken. Även Volvon som stals i Sundsvall i slutet av förra året och som användes som flyktbil har stått parkerad i samma område.

– Den har stått parkerad på Stationsgatan i åtminstone en vecka.

Från den dag då rånet inträffade har polisen de första vittnesuppgifterna från omkring klockan 8.30 till 8.45.

– Ett vittne har sett en person gå ned för Stationsgatan och sätta sig i en bil och det är den här röda Nissan, säger Rickars Eriksson.

Den personen, en man, ska ha suttit i bilen i någon minut innan han sedan startade och körde söderut på Stationsgatan, mot järnvägsövergången.

Läs mer: Väpnat rån mot Handelsbanken i Järvsö – rånarna på fri fot

Sedan har polisen uppgifter om att en Nissan och en Volvo kommer körandes tillbaka på Stationsgatan och svängde vänster till banken. Där parkeras Volvon vid gaveln på bankhuset, medan den andra bilen vänder. Sedan hoppar den person som körde Volvon in som passagerare i Nissan.

Efter att männen har lämnat Volvon vid banken har de enligt vittnesuppgifter åkt söderut på Stationsgatan, förbi Öjeskolan, svängt norrut på riksvägen, svängt in på Stenevägen och sedan vänster på Stationsgatan och åkt till banken igen.

Vid banken tog de fram två lastpallar som de hade i bilen, ställde upp dem mot dörren och använt dem som en murbräcka genom att de backade bilen mot lastpallarna och tvingade upp dörraren.

Enligt polisen är det sannolikt de två personer som genomförde bankrånet som har setts köra de båda bilarna. De har tidigare beskrivits som maskerade och beväpnade med något som såg ut som handeldsvapen. Den ene mannen ska vara omkring 190 centimeter lång och ha talat med brytning. Den andre ska vara 175-185 centimeter lång och ha talat med Stockholmsdialekt.

Om det var riktiga vapen eller inte vill polisen inte uttala sig om. De uppger inte heller hur mycket pengar männen kom över. Inte mer än att det var "en mindre summa".

Läs mer: Polisens platschef om bytet vid rånet: "Det är växelkassestorlek"

Hur männen har rört sig efter rånet vill polisen gärna ha vittnesuppgifter om. Men de vet i alla fall att Volvon har körts i hög hastighet söderut på Stationsgatan och över älvbron. Den hittas senare på Strandvägen i Hybo.

Därifrån har polishundar följt luktspår några hundra meter fram till en plats där det fanns hjulspår.

– Och där har det förmodligen funnits en tredje bil, säger Rickard Eriksson.

Det och mycket annat är det nu alltså polisen vill ha in fler vittnesuppgifter om.

– Vi hoppas att det är fler, nu när de förstår hur de har åkt, kanske tänker till över att "där passerade jag just då" och "jag kanske såg något som jag trodde inte var viktigt, men det var det".

Den som har sett något som kan vara intressant för polisen eller vet något om rånet kan ringa polisen på 11414.

De som tipsar polisen om bankrånet ska uppge diarienummer K520858-16.