Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så romantisk är överdosen

"Det händer varje helg i länet att någon åker med ambulans till sjukhus på grund av att de har rökt spice."

Vakthavande befäl vid Gävleborgspolisen konstaterar lugnt och sakligt en skrämmande trend i unga människors drogvanor. Och hittills verkar det mest vara polisen, sjukvården och en och annan fältassistent som brottas med konsekvenserna av den livsfarliga internetdrogen.

Varför spicedistributionen och användningen inte blivit en politisk fråga i större utsträckning är en gåta. Det går ju inte att ge upp för att droghandlarna är smarta nog att ändra i substanserna oavbrutet så att narkotikaklassningen och lagstiftningen inte hinner med.

Inte har väl hela riksdagen gått och blivit drogliberaler bara för att vissa ungdomsförbund har en skruvad frihetsuppfattning?

Det räcker förmodligen inte att en och annan socialnämnd aktualiserar frågan. Eftersom drogen finns lättillgänglig på nätet, existerar inga geografiska hinder. Alltså borde en nationell plan utarbetas och ge polis, skola och socialtjänst de verktyg de behöver.

Ny narkotika, nya beroenden och nya langningsvägar måste leda till en ny drogpolitik.

Den 3 september tar två tonårsflickor, 13 och 15 år, en överdos av spice i Ljusdal. De vårdas i flera dygn på Hudiksvalls sjukhus.

Helgen innan avled en 14-åring i Sundsvall av spice.

Den 4 september transporteras en 34-årig man medvetslös till Sundsvalls sjukhus och en vecka tidigare har fem personer vårdats för samma drog.

De senaste två veckorna har 15 ungdomar skjutsats i ilfart till sjukhus, från Oskarshamn, av samma anledning.

Och i helgen var det dags igen. Två 16-åringar vårdas för allvarliga skador i samband med spicerökning, varav den ena fortfarande ligger i respirator. På giftinformationscentralen uppger man att man får ett par samtal i veckan.

Spice är ett cannabisliknande preparat och består av ett rökbart växtmaterial med tillsats av syntetiska cannabinoider, så kallade rökmixar. De första dök upp redan runt 2005, men det var först 2009 som de första rökmixarna narkotikaklassades. Men vartefter en substans narkotikaklassas så dyker det upp en annan liknande laglig substans som ersättare.

Och eftersom biverkningarna är, förutom att du kan dö på kuppen, hjärtinfarkt, stroke, kramper och akut hjärtsvikt, är det inte läge för en drogromantisk diskussion som mynnar ut i jämförelser med alkoholens skadeverkningar eller att "lite gräs har ingen dött av".

Spice inhandlas via internet varför det är en svår uppgift för länspolisen att komma åt langarna eller producenterna. Det är dessutom en förhållandevis billig drog. Situationen underlättas inte heller av att narkotikapoliserna blir allt färre, att kunskapen inte värdesätts utan att alla poliser ska ägna sig åt all brottslighet. Dessutom är allt färre är ute på fältet.

Allt de kan göra nu är att försöka varna tonårsföräldrar: Leta igenom pojk- och flickrummen efter cigarettrullpapper och aceton. Och beslagta drogerna enligt en ny lag som kom 2011, trots att substanserna eventuellt inte är narkotikaklassade.

Politiskt går det däremot att ingripa tidigare. Tull och polis måste få resurser att hitta knarket innan det rullas till en joint i den blåögda tonåringens hand.

En massiv informationskampanj i skolorna vore väl inte heller fel, eftersom de flesta tonåringar som rökt spice säger sig helt ovetandes om dess skadeverkningar.

Det är aldrig så befogat som i drogsammanhang att utbrista "same shit, but different".