Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så resonerar Migrationsverket

Ändringen i utlänningslagen gav hopp om en ny chans att få stanna i Sverige.
– Vi ska göra en generösare bedömning, säger Karin Fährlin, enhetschef på Migrationsverkets förvaltningsprocessenhet.

I somras kom lagändringen som skulle göra det enklare för barn upp till 18 år att få uppehållstillstånd av humanitära skäl. "Synnerligen ömmande omständigheter" ändrades till den lägre graden "särskilt ömmande omständigheter". Precis som tidigare görs en individuell bedömning av bland annat hälsotillstånd, anpassning till Sverige och situationen i hemlandet.

Karin Fährlin, enhetschef på Migrationsverkets förvaltningsprocessenhet, kan inte uttala sig i det enskilda fallet, men menar generellt att lagändringen har inneburit skillnad för prövningarna.

– Det är väldigt svåra ärenden och jag kan inte säga att vi har beviljat fler tillstånd på grund av detta, men vi ska göra en generösare bedömning och det gör vi också, säger hon.

Även de familjer och barn som redan har fått ett utvisningsbeslut kan också lämna in ett ärende om så kallat verkställighetshinder, om nya omständigheter har tillkommit. Enligt Karin Fährlin kan tiden som man har vistats i Sverige då räknas som en ny omständighet. Samtidigt kan barnets ålder vara avgörande.

– Ett yngre barn är mer knutet till sin familj än till det nya landet. En äldre tonåring har kanske hunnit skaffa sig ett självständigt liv utanför familjen, och har större chans att bli innefattad av "särskilt ömmande omständigheter". Det kan verka fyrkantigt, men för små barn är det inte alltid det bästa att vara kvar i Sverige, säger hon.

Nadine har bott i Söderhamn i hela sitt åttaåriga liv. Hon och hennes föräldrar fick nytt hopp i somras om att få stanna. Men nu ska de ändå utvisas till Algeriet. Nadia Hatem har varit juridiskt ombud åt Nadines familj, och tycker att det är ett problem att den nya lagändringen slår så olika.

– Jag har företrätt flera andra ärenden där det har gått igenom. Jag anser att det är orättsäkert att det i vissa fall ger skäl för uppehållstillstånd och andra inte, säger hon.

Nadia Hatem tycker att Nadine borde omfattas av lagförändringarna eftersom hon har bott i hela sitt liv i Sverige och har en stor anknytning till samhället.

– Mellan raderna kunde man läsa att Migrationsverket inte tyckte att anpassningen var tillräcklig. Men som papperslös har inte samma möjligheter att gå på fotbollsträningar, skaffa vänner eller liknande. Det är så fruktansvärt för Nadine att hon har levt som papperslös med en ständig rädsla och ovisshet under stora delar av sin barndom. Jag vill påstå att man genom sådana här beslut berövar barn deras barndom, säger hon.