Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så reagerar direktören på frågorna om kostnaden: "Ja, men varför tror du?"

Region Gävleborgs samordningsdirektör Anders Tollmar har haft ansvaret för årets målbildsdag. Men när han får frågor om evenemangets kostnader och utformning blir han besvärad.

Anders Tollmar, till vardags Region Gävleborgs samordningsdirektör, är en av två processledare bakom målbildsdagarna.

Enligt honom har förberedelserna inför årets evenemang löpt på utan problem. Men helt smärtfritt kan det inte ha varit. Åtminstone inte sett till antalet deltagare.

Efter förra årets målbildsdag, då 700 personer deltog, bedömde ansvariga på Region Gävleborg att intresset för årets upplaga var mycket större.

Arrangemanget anpassades till en fördubbling av antalet deltagare, eller maximalt 1 500 personer. Därmed utökades också budgeten för dagen, från 4 till 5 miljoner kronor.

– Vi startade ett nyhetsbrev i slutet av förra året som har 1 200 prenumeranter. Vi tycker att vi har fått en tydlig återkopplingssignal om att intresset för att medverka på den här dagen var starkt, säger Anders Tollmar.

Läs mer: "Det är orimligt att lägga så mycket pengar på en enda dag".

I onsdags hade emellertid bara drygt 700 personer anmält sig. Någon förhoppning att sista minuten-anmälningarna ska bättra på besökssiffran mer än på marginalen finns inte.

– Det är alltid så inför den här typen av evenemang. Man tvingas till kvalificerade gissningar. Nu visar det sig att vi hade en övertro på intresset. Eller beror det på andra saker, som konkurrerande evenemang eller familjeförhållanden.

Se inslaget om Region Gävleborgs mångmiljonkonvent nedan:

Trots att knappt hälften så många som väntat kommer till målbildsdagen kommer kostnaden att bli nästan densamma.

– Ja, till den absolut största delen. För att ge matleverantören något att förhålla sin produktion till sa vi att det skulle bli ungefär 700 personer till dem, säger Anders Tollmar.

Läs även: Region Gävleborgs framtidsmöte på Flygstaden kostade fyra miljoner kronor

Enligt Anders Tollmar är det brist på stora konferens och evenemangslokaler som orsakar den största kostnaden. Om det funnits fler och bättre lokaler som kan ta emot upp emot 1 000 personer skulle kostnaden kunna hållas nere.

– Det är synd att den här typen av evenemang är svåra att genomföra i existerande anläggningar. Nu hade vi lite otur med att till exempel konserthuset var bokat.

Men kan ni inte bara hyra en idrottshall och hålla evenemanget i en sådan?

– Idén är väldigt attraktiv. Men det förutsätter även att det finns sådana lokaler som är tomma onsdag-lördag, för förberedelser och nedmontering. Vi har inte gjort en total kartläggning av alla tillgängliga lokaler, utan utgått från att vara i och runt högskolan, säger Anders Tollmar.

Skulle det inte gå att dela upp evenemanget på flera dagar?

– Du är ute efter att det skulle kunna bli en billig lokal då?

Ja, det är ju ändå 1,8 miljoner som läggs på tält nu?

– Ja, det tänker jag inte dividera. Man kan göra det här i en X-trafikbuss också.

Varför gör ni inte det då?

– Ja, men varför tror du?

Jag tror ingenting. Det är ni som lägger 5 miljoner på ett evenemang som ifrågasattes redan förra gången och då bör ni kunna motivera varför ni gör igen?

– Planeringen har pågått sedan december, så det är ingenting som är beroende av mediebilden eller kritik. Så kan vi inte jobba. Visst hade det kunnat att göra evenemanget i små portioner, till exempel i respektive kommun. Så visst, du har rätt, naturligtvis.

Det låter som att du blir besvärad av att svara på den här typen av frågor?

– Ja, för att jag rapporterar till en politisk styrgrupp, utvecklingsutskottet, dit jag föreslår ett upplägg som bejakas. Därmed finns det politiska förväntningar, ambitioner, intentioner – och när inte den typen av kontrollfrågor ställs av förtroendevalda i ett tidigt skede skulle… Och sedan får man lägga till praktikaliteten att om man skulle ha delat upp det skulle vissa nyckelpersoner behöva vara med flera gånger, vilket är svårt att få till.