Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så rapporterar spanska medier om kyrktjuven

Flera spanska medier har rapporterat om tillslaget och att mannen återigen misstänks för plundring av svenska kyrkor.

Den spanska polisen har på sin hemsida på internet lagt ut tre bilder som visar flera träfigurer och en Bibel, tryckt i Gävle 1768. Tidningen El País nätupplaga har publicerat bilderna och uppger att ett 40-tal kulturföremål hittades vid husrannsakan hos mannen.

Ytterligare fyra föremål spårades till Madrid, där de ska ha sålts vidare via en auktionsfirma.

Enligt El País ska mannen också ha haft ett förråd i Danmark.

Tidningen La Opinión på Teneriffa jämför den misstänkte mannen med en annan ökänd kyrktjuv som härjade i Spanien under 1960-, 70- och 80-talen, och som dömdes till tio års fängelse.

Den kyrktjuven började slutligen att samarbeta med myndigheterna för att hjälpa dem att hitta stulna kyrkklenoder. Han kallades belgaren Erik och tidningen ger den nya kyrktjuven öknamnet "kanariern Erik", med tanke på hans koppling till Kanarieöarna.

La Opinión skriver också att mannen hade ytterligare ett förråd i Danmark där polisen hittade föremål från svenska kyrkor och kapell.

I ett radioinslag på Diario de Avisos på Teneriffa talas om tillslaget på ön och där betonas det stora kulturhistoriska värdet av de stulna föremålen som nu har återfunnits.

Den regionala tv-stationen Televisión canaria rapporterar också om att flera myndigheter i olika länder har samarbetat i utredningen.

Redaktionen redovisar också att samordningen har skett via Eurojust, en EU-myndighet som har som uppdrag att stärka det europeiska samarbetet mot grov gränsöverskridande brottslighet.