Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så prutar du

Många förknippar det med utlandssemestrar. Men även i Sverige är prutandet vanligare än man kan tro. Vi har dykt ner i fenomenet och ger dig tips på knepen som spara pengar.

Vi har pratat med tre personer som tidigare jobbat i olika butiker utspridda över Mellansverige. En inom hemelektronik, en inom bok- och pappershandeln och en i flera klädbutiker.

- Jag utsattes för försök nästan varje dag. Det är speciellt äldre herrar som testar. Unga verkar acceptera priserna mer, säger personen från elbutiken.

De äldre männen återkommer i övriga branscher.

- Vi hade inte så mycket prutningsförsök. Men det var nästan alltid äldre herrar och äldre damer som försökte. Ofta är det något i stil med att böckerna säljs billigare Stockholm eller så, säger tidningens bokkälla.

- Jag kan säga som så att jag har varit med om folk som försökt pruta på allt. Många gånger är det kunder som själva anser att de handlar väldigt mycket och ofta i butiken. Och det vanligaste är äldre män. En hel del var faktiskt av utländsk härkomst. Jag skulle tro att det beror på att de kommer från en kultur där det är vanligt, säger vår klädbutikskälla.

Han ger ett tips på vem man ska rikta in sig på om man ska försöka.

- Undvik de "sura tanterna" eller den nya unga tjejen. Tanterna vill oftast inte och de nya vågar inte. Man ska ta den som ser ut som den största säljaren. Den som är driven och tycker om att sälja är den som kommer att gå med på mest.

Han har också tips på en bra fråga.

- Man kan fråga om det kommer att vara en kampanj snart. De kläderna är det lätt att gå med på att sälja billigare.