Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så påverkar lut miljön

Lut har inga långvariga negativa effekter på miljön. Det säger ekotoxikologen Lars Andersson vid Kemikalieinspektionen.

Enligt Lars Andersson är lut starkt frätande och har en akut effekt på levande organismer vid ett utsläpp. Effekterna är dock inte långvariga.

Han säger att när det gäller utsläppet vid Långrör i Sandarne kan man tänka sig att markskiktet runt cisternen skadas initialt.

– Lutet kommer fräta på markskiktet och eventuella organismer stryker med. Det höjer pH-värdet i marken tillfälligt, men det kommer inte ge några långsiktiga konsekvenser för miljön.

Lutet sipprar ner i marken, men Lars Andersson säger att det krävs våldsamma volymer för att det ska påverka grundvattnet. Om lutet skulle nå grundvattnet höjs pH-värdet, men bara en kortare period.

Lut är inte klassat som miljöfarligt, som till exempel miljögiftet PCB som anrikas och vandrar runt i näringskedjan.

– Om du häller lut på en växt eller ett djur så dör det direkt för att det är frätande. Får du det på kroppen så får du ett brännsår. Det är akut effekt, men inget på lång sikt, säger Lars Andersson.

Om lut rinner ut i större vattendrag späds det ut, och inte heller där kan man prata om några långsiktiga effekter.