Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så påverkar ett utbildningsförbund

Ett gemensamt utbildningsförbund i Hälsingland kommer påverka allt från elevers pendlingar till nämndförändringar.

Hur ska det kommunala förbundet organiseras?

Varje deltagande kommuns fullmäktige utser tre politiker som kommer att sitta i förbundet som leds av en förbundsdirektör. Förbundet kommer att arbeta ihop med respektive gymnasieskola och vuxenutbildning.

– De medarbetare som arbetar med de här frågorna i dag följer med in i den nya organisationen. Vi kommer att utlysa tjänsten som förbundsdirektör, säger projektledaren Marie Nordmark.

– Sen måste man titta på medarbetare som har delar av sin tjänst inom andra verksamheter och pussla så att det blir så bra som möjligt. I Lapplands kommunalförbund har man löst det genom att man köper tjänster mellan förbundet och kommunen så att man kan jobba till exempel 30 procent med förskola i kommunen och resten i förbundet, säger Marie Nordmark.

I dag är det politiska nämnder i de olika kommunerna som beslutar om utbildningsfrågor.

– Det är en kvalificerad gissning att det blir en förändring i nämndorganisationerna. Det finns fortfarande frågor kvar för nämnderna men beslut som rör gymnasie- och vuxenutbildningen kommer att ligga i förbundet, säger Marie Nordmark.

Enligt förslaget ska förbundskansliet finnas i Hudiksvall. Söderhamn ansvarar för ekonomihandläggning. Bollnäs hanterar personal- och lönefrågor och IT-drift sköts i Nordanstig och Hudiksvall. Stödfunktioner som bland annat elevhälsa, skolskjutsar, skolmåltider köps av respektive hemkommun.

En deltagande kommun kan kliva ur förbundet, uppsägningstiden är tre år.

Vad avgör var utbildningarna placeras?

Den första planeringen som sker i förbundet gäller utbildningsutbudet med start 2016/2017. Man utgår bland annat antal sökande, befintlig kompetens och den utrustning som finns på de olika orterna, när man bestämmer var utbildningarna ska placeras. Om en elev har påbörjat en utbildning på sin hemort så har den rätt att avsluta den där.

Vad betyder förbundet för lärarna?

– Jag tror att det ger mer fokus på utbildningens kvalité och möjlighet till utveckling för lärarna. Vi får en gemensam organisation och politisk ledning som blir riktig bra på utbildningsfrågor. Vi kan vara en starkare part gentemot näringsliv och högskola, säger projektledaren Marie Nordmark.

Lärarnas riksförbund är kritiska till att ett kommunalförbund leder till att personalen i grundskolan och gymnasiet inte har samma arbetsgivare.

– Vi kommer inte kunna flytta lärare till grundskolan om det är arbetsbrist i gymnasiet, säger Gunilla Englund från Lärarnas riksförbund i Hudiksvall.

Det finns även en oro i lärarkåren att de kommer bli tvungna att pendla.

Vad betyder förbundet för eleverna och föräldrarna?

– Det mest sannolika är att man varken som förälder eller elev kommer att reflektera över om det är ett utbildningsförbund eller inte. Det är samma pengar vi pratar om oavsett om vi jobbar i ett förbund eller enskilt i kommuner. De allra flesta inriktningarna kommer finnas kvar på samma orter som i dag. Men i stället för att lägga ner mindre inriktningar på alla orter så kan vi behålla det på en eller två, säger Marie Nordmark som även anser att förbundet har större möjligheter än enskilda kommuner att starta nya utbildningar och inriktningar.

I en del av lärarfacken finns det en oro att det blir mycket pendling för eleverna.

– Man kan fundera över vad det kan innebära för elevernas studieresultat, säger Jan-Olof Blomberg, ordförande i lärarnas riksförbund i Bollnäs.