Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så mycket pengar fick de i skattkistan

Nu är kommunens redovisning för 2013 klar.

Annons

I årsredovisningen för Ovanåkers kommun 2013 rapporteras ett överskott på drygt 9,5 miljoner kronor, att jämföra med knappt 2,7 miljoner kronor året innan.

Kommunens egen prognos för 2013 förutspådde ett nollresultat. Det målet slogs med råge, trots att kostnader och löner steg med nästan 6 respektive 11 miljoner kronor.

Nils-Erik Nilsson är ändå försiktig i sin beskrivning av kommunens ekonomiska hälsa. Historiskt sett påpekar han att befolkningsminskningen nästan årligen tvingat fram besparingskrav på 4-5 miljoner kronor.

– Det gör att vi har en ansträngd situation, men där vi har stenkoll på ekonomin och anpassar våra verksamheter efter förutsättningarna, säger Nils-Erik Nilsson.

Så trots att siffrorna på sista raden är i svart finns en viss oro kvar inför framtiden. Befolkningsutvecklingen pekar fortfarande nedåt och på sikt innebär det mindre skatteintäkter.

– De senaste åren har invånartappet dämpats, vilket är positivt. Men det bästa vore att öka befolkningen.

Statistiska centralbyråns analys av folkmängdens utveckling i Ovanåker visar att det framför allt krävs en ökning av kvinnor i åldern 20–35 år för att vända trenden.

– Det är på grund av den industritunga arbetsmarknaden kvinnorna väljer att flytta. Kvinnor är generellt sett duktiga i skolan och läser på högskola. Men när de är färdiga finns det inga jobb på hemorten som möter deras kvalifikationer. Att anpassa arbetsmarknaden efter det är glesbygdens ödesfråga i hela Hälsingland, enligt mig, säger Nils-Erik Nilsson.