Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så mycket kostar oljesaneringen

Just nu är det högtryck i oljesaneringen. Det innebär också höga kostnader för personal, maskiner och transporter. Saneringen kostar nästan en halv miljon per dag.

Under de tre senaste veckorna har 140 sanerare varit ute bland skär och stenar för att sanera bort råtallolja. Lägg till 15 arbetsledare, fem tjänstemän, runt 15 båtar och andra fordon för person- och materialtransport och det står klart att det inte bara blir resultat utan också höga kostnader. Alla kostnader som kommunen har debiteras Arizona Chemical som betalar med 30 dagar fördröjning.

– Det är ovanligt intervall enligt deras rutiner men de har hittills betalat i tid. Det tycker jag vittnar om bra engagemang. Vi har en bra dialog, säger Lars Stål, teknisk chef vid kommunen.

Den största utgiftsposten är personalkostnader. En saneringsarbetare kostar 280 kronor i timmen inklusive sociala avgifter (130 kronor utan). I regel jobbar de femdagarsvecka utan kvällar och helger, men några storhelger har utgjort undantag.

Lars Stål har svårt att sia om hur länge saneringen kommer att pågå. Han ser inte att personalstyrkan kommer att gå under 100 under lång tid framöver.

– Det är tiotusenkronorsfrågan, när är vi klara? Just nu ser jag inget slut. Vi har nog att göra det här året.