Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så många hundar dödades av vargar

Förra året betalade länsstyrelsen ut nästan en och en halv miljon kronor i ersättning för rovdjursattacker samt förebyggande åtgärder.

Gävleborgs län fick fjärde största ersättningsbeloppet av samtliga regioner under förra året. Det visar en rapport från Viltskadecenter och Sveriges Lantbruksuniversitet.

Bidrag till förebyggande åtgärder mot och ersättning för skador av björn var vanligast, följt av varg och lodjur.

Enligt länsstyrelsen i Gävleborgs enhet för natur- och vilt var 2013 ett bra år. Sara Sundin, som arbetar på enheten, anser att det blev relativt få skador.

– Det beror dels på att vi sedan tidigare har genomfört många förebyggande åtgärder och att vi har stor erfarenhet av rovdjursskador, dels har det med slumpen att göra, säger hon.

Gävleborg står ut i statistiken över björnattacker. Skadorna handlar nästan uteslutande om förstörda bikupor. Under förra året förstörde björnar 26 bisamhällen. Endast två får ska ha dödats av björn under samma period.

Vargar stod också för en rad attacker, även om antalet var begränsat. Fyra får, varav tre dödades, ska ha attackerats av vargar. Dessutom har det rapporterats att sex hundar angripits av vargar i Gävleborg. I fem fall dog hundarna av skadorna.

Det är lika många attacker som i Dalarna. Endast Värmland rapporterar fler vargattacker mot hundar.

Sett till det totala antalet vargattacker (på tamdjur, gröda och hundar) hör emellertid Västra Götaland, Örebro, Skåne, Jönköping och Dalarna till de län med överlägset flest incidenter. I den sistnämnda regionen anfölls 124 får under förra året.

Länsstyrelsen är mån om att de förebyggande åtgärderna mot rovdjursskador fortsätter, till exempel med byggande av fler stängsel.

Tillsammans med Skogsstyrelsen har de även startat ett projekt för att öka kvaliteten på befintliga viltstängsel, genom att röja bort sly för att behålla spänningen i dem.

– Dessutom har vi en utökad beredskap för rovdjursattacker, med till exempel en sms-tjänst där boskapsägare kan bli varnade om det skett en rovdjursattack i närområdet, säger Sara Sundin.

Under 2013 beviljade Sveriges länsstyrelser totalt 14,8 miljoner kronor i bidrag till förebyggande åtgärder gentemot rovdjursskador.

Utöver det betalades drygt 2,2 miljoner kronor ut i ersättning för uppkomna skador på tamdjur, varav majoriteten orsakats av varg och lodjur.

För Gävleborgs del handlar det om 1,3 miljoner kronor i bidrag till förebyggande åtgärder och 157 000 kronor i ersättning för rovdjursskador.

Mest bidrag och ersättning totalt under 2013 fick Västra Götaland, på sammanlagt 6 miljoner kronor.