Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så många flyktingmiljoner kan hälsingekommunerna få från staten

Regeringen föreslår att 9,8 miljarder ska fördelas på kommuner och landsting för ökade kostnader i flyktingmottagandet i år. Avgörande är antal mottagna i förhållande till kommunens befolkning.
Kommunerna i Hälsingland föreslås få totalt 216,7 miljoner kronor.

Den extra ändringsbudgeten som regeringen lägger fram, en ytterst ovanlig åtgärd, innehåller ökade utgifter på 11 miljarder kronor för i år. Det ska betalas genom att staten lånar mer pengar för att de ökade kostnaderna inte ska gå ut över satsningar på skola, vård och omsorg.

Läs också: Befolkningen ökar – tack vare invandringen

Av kommunpengarna går 8,3 miljarder till kommunerna och knappt 1,5 miljarder till landstingen. Tillskotten varierar enormt, utifrån storlek på kommun och hur många kommunen tagit emot i förhållande till invånarantal. Antalet barn i förhållande till vuxna spelar också in.

Hälsingekommunerna föreslås få totalt 216,7 miljoner kronor, mest får Söderhamn med 74,5 miljoner. Så här ser fördelningen ut i Hälsingland:

Bollnäs 48,8 miljoner (1 776 kronor per invånare)

Hudiksvall 24,0 miljoner (639 kronor per invånare)

Ljusdal 27,1 miljoner (1 388 kronor per invånare)

Nordanstig 16,7 miljoner (1 702 kronor per invånare)

Ovanåker 25,6 miljoner (2 142 kronor per invånare)

Söderhamn 74,5 miljoner (2 745 kronor per invånare)

Dessutom får region Gävleborg 67,4 miljoner kronor.

Så här mycket pengar får Sveriges kommuner – se hela listan här.

Malmö får mest i landet, 380 miljoner kronor, och Vaxholm minst, 800 000 kronor. Norberg och Ljusnarsberg får mest räknat per invånare, över 6 000 kronor per invånare.

Finansministern säger att hon inte i dag kan säga om regeringen bedömer att kommunerna även nästa år kan behöva ett extra tillskott, utöver det som redan föreslagits i budgeten för 2016.

Migrationsverket får ett ytterligare tillskott i år på 961 miljoner för att täcka ökade utgifter för ersättningar och bostadskostnader för asylsökande. Idrotten, ideella organisationer och folkbildningen får ökat stöd på 200 miljoner för att täcka stora insatser som gjorts i mottagandet.

Läs också: Välfärden påverkas av invandringen

De åtgärder som krävs för att klara de ökande kostnaderna nästa år, Migrationsverket har ju bett om 29 miljarder extra, presenteras nästa år. Då kommer också svar på hur mycket mer regeringen kan tänka sig att räkna av från biståndet.

På en fråga om hur gränskontroller kan påverka antalet asylsökande säger finansministern att det är oklart.

– Det kan gå både upp och ner, säger Magdalena Andersson.

Enligt henne är regeringen övertygad om att EU-kommissionen kommer att ge grönt ljus för gränskontrollerna.

Läs också: Opinion - Centerpartiet vill minska kostnaderna per asylsökande.

Läs mer: Mångmiljonregn över asylföretag i Hälsingland