Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så många ambulanser står still i sommar – ersätts med helikopter, läkare och taxi

Sommarkrisen inom ambulanssjukvården är påtaglig. Personalbristen gör att fyra dagambulanser och upp till tre dygnsbilar kan ställas i sommar. Samtidigt förstärks verksamheten med extra läkarresurs, helikopter och taxi.

På tisdagen bjöd Region Gävleborg in media för att berätta om ambulanssjukvårdens sommarbemanningen.

Läs mer: Regiondirektören kallar kommunerna till möte – så att "rätt information" kommer fram

Verksamheten har varit hårt drabbad av avhopp sedan Regionen beslutade att införa nattjour.

Trots nya rekryteringar och upphandling av hyrpersonal är bristen på ambulanspersonal stor inför sommaren. Nu får det konsekvenser.

I den åtgärdsplan som ambulanssjukvårdens verksamhetschef Simon Nilsson presenterade på tisdagen dras fyra av fem så kallade dagbilar (ambulanser som enbart är i tjänst dagtid) in i Gävleborg. Endast dagbilen i Söderhamn kommer att vara fortsatt i drift.

– Men vi har en flerbårsambulans, en stor ambulanssom tar fyra personer, som ska avlasta dagbilarna med sekundärtransporter av patienter mellan sjukhus. Vår bedömning är att den gör jobb för åtminstone två ambulanser, säger Simon Nilsson.

Läs mer: Så ska ambulansen lösa personalbristen efter avhoppen – anlitar två bemanningsföretag

Ytterligare en konsekvens är att kapaciteten på nätterna minskas. I området Ljusdal/Delsbo/Los kommer en av tre dygnsambulanser att tas ur drift mellan klockan 17 och 08. Övriga stationer i Hälsingland påverkas inte. I Gästrikland kan upp till två dygnsbilar dras in nattetid.

– Det som är nytt för den här sommaren är att vi tittar på resurserna nattetid. Tidigare har vi bara ställt dagbilar. Beläggningen är tredubbel dagtid jämfört med nattetid. Därför är det inte rimligt att bara titta på resurser dagtid, säger Simon Nilsson.

I Ljusdal och Delsbo har de tre ordinarie dygnsbilarna i snitt endast ett halvt uppdrag per natt, enligt Regionens statistik från förra sommaren. Det gör det svårt att motivera den överkapacitet som finns i dagsläget, menar Simon Nilsson.

– Och jag förstår om det kan kännas läskigt för ljusdalingarna. Men då måste man även sätta sig in i dynamisk dirigering, säger han.

Läs även Karin Bergkvists ledare: Prestigetänket i ambulansfrågan kan stå regionen dyrt

Det innebär att SOS Alarm håller koll på var ambulanserna är och gör, så att de olika stationerna kan ställas i beredskap.

– Alternativet är att vi stänger Delsbo-stationen helt. Då tycker vi att det är bättre att vi drar in en bil på natten i Ljusdali stället.

För att kompensera nedbemanningenvid ambulansstationerna har Region Gävleborg vidtagit ett flertal åtgärder. Till exempel har ett nytt avtal med ambulanshelikopter från Mora tecknats. Tidigare fanns avtal med Östersund och Uppsala.

– Vi har också fått ett läkarstöd för södra Hälsingland som kan avlasta ambulansverksamheten, till exempel att avgöra vilket sjukhus patienten ska köras till. Dessutom har vi upparbetat rutiner för patienter som inte behöver ambulanstransport. Där vi kan erbjuda taxitransportvia X-trafik istället, säger Simon Nilsson och fortsätter:

Region Gävleborg har också ändrat i rutinerna för korta transporter mellan närliggande enheter, som nu helst görs av personalen själv i stället för att begära ambulanstransport.

Sommarens åtgärder är också bra ekonomiskt, för den pressade hälso- och sjukvården. Tack vare åtgärderna har behovet av hyrpersonal minskat från 22 000 timmar till 8 000 timmar, vilket motsvarar en besparing på 7 miljoner kronor.

Enligt Simon Nilsson tillåter inte hälso- och sjukvårdens ekonomi dagens, enligt honom, ”extrema kapacitetsnivåer”.

– Vakansläget har gjort att vi tittat med ett annat förstoringsglas på hela verksamheten. Vi har verkligen blivit tvingade att granska vad vi håller på med. Och vi har gjort andra åtgärder än tidigare, men det är lätt att försvara – vi behöver en bra beredskap dygnet runt och inte bara dagtid.

Läs också: Regionchefen om ambulansupproret – "Vi behöver komma vidare"

Simon Nilsson anser inte att sommarens bemanningskris kommer att påverka patientsäkerheten. De presenterade åtgärderna bedöms enligt Region Gävleborg endast att påverka målet att nå 85 procent av befolkningen inom 20 minuter, vid akuta larm, ytterst marginellt.

– Nu har vi gjort en seriös plan utifrån de förutsättningar och behov vi har. Det känns bra. Det hade varit mycket mer oroligt att behöva ta beslut om vilka bilar som ska stå still från dag till dag, säger han.