Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så löptränar du för bästa resultat – PT-Emma guidar

Sommaren är löpningens högtid och en rad olika stora lopp varvar varandra kommande månader . Hudiksvallsbon och PT:n Emma Merisaari har de bästa tipsen för att otpimera löpninträningen!

Läs mer: Snart dags för Blodomloppet – det här behöver du ha koll på

Vi livesänder Blodomloppet - se sändningen här!

1. Hållning

Att spänna magen och hålla bröstet högt är viktigt för att inte löpningen ska kännas onödigt tung.

2. Andning

A och o under löpträningen är att hålla en jämn andning. Det spelar mindre roll om det är långa, djupa andetag eller om det är korta, så länge det görs i en jämn takt. Däremot är det bättre att ta djupa andetag än korta, intensiva, eftersom kroppen lätt kan få för sig att man är uppjagad om man andas hetsigt, och därmed producerar stresshormoner.

3. Kläder och skor

Det absolut viktigaste när det gäller kläder är att inte använda bomull närmast kroppen. Använd istället material som andas och samtidigt släpper ut fukten. Funktionskläder är ett bra val. Om det regnar är det dessutom extra viktigt att undvika bomull närmast kroppen, då det inte släpper ut fukten. Att föredra är även att alltid ha med sig överdragskläder innan och efter ett lopp.

4. Utrustning

Oavsett om man börjar från botten eller är en rutinerad löpare kan det vara roligt att klocka sig själv för att se hur man utvecklas. Det behöver inte vara någon fancy eller dyr utrustning. En vanlig klocka eller timern på telefonen fungerar utmärkt! Om man springer samma sträcka är det enkelt att sedan jämföra. Tryck på start när du börjar springa och tryck på stopp när du slutar. Sedan kan dels kan man jämföra tidsmässigt, men också jämföra med några frågor följdfrågor, såsom: – "Sprang jag hela tiden? Gick jag vissa delar?"– Hur kändes det efteråt? Hur kändes det dagen efter? Återhämtade jag mig bra eller var jag fortfarande sopslut?"

Genom att jämföra prestationerna gång till gång går det också att utvärdera huruvida man utvecklas eller inte.

5. Styrketräning

Det är viktigt att inte bara fokusera på att vara ute och springa, utan att också ta hand om muskulaturen genom att styrketräna. Att vara ute och springa förbränner och bryter ned, och då gäller det att träna rörlighet i både under- och överkropp för att kunna återhämta sig bra. Styrketräning gör inte bara att man kan förbättra sin teknik i själva löpningen, utan minskar också risken för skador under ett lopp.

Se också: Stort bildspel från Blodomloppet 2015

Läs även: Han var snabbast i mål ifjol