Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så långt reser SFF i norrtvåan

Söderhamns FF står inför en ny och annorlunda utmaning i division 2 Norrland.

Nu väntar 870 mils resande till lagets bortamatcher.

– Det är bara att köpa läget, säger tränaren Benny Dahlin

Från förra säsongens resor som gick till Rengsjö, Hofors, Gävle och Dalarna – till betydligt många fler timmar i buss över hela de norra delarna av landet.

Avståndet är långa i division 2 Norrland.

Söderhamns FF kommer att resa cirka 870 mil till sina bortamatcher mot de övriga 13 lagen i serien från Sandviken i söder till Boden i norr.

– Vi har vetat om den här situationen länge och det är bara att göra det bästa av det, säger Benny Dahlin.

Söderhamnstränaren räknar upp saker som att läsa böcker, titta på filmer och fotbollsmatcher, spela poker eller bara umgås för spelarna och ledarstaben att fördriva tiden med.

– Om man tar det på rätt sätt kan det bli en grej som svetsar samman gruppen ännu mer, säger han.

– Men naturligtvis är det långa resor och man får vara borta länge från familjen. Men det är bara att köpa läget.

Senaste gången som Söderhamns FF spelade i den nordligaste division 2-serien var säsongen 2002.

– Vi har åkt sådana här resor förut och jag vet att det kan vara roligt faktiskt. Då var vi uppe i Luleå och Kiruna och flög till matcherna, säger Dahlin.

Redan i första omgången på lördag väntar Piteå på bortaplan – en resa på 122 mil tur och retur. Avresan sker från Hällåsen på fredag klockan 17.00 och sedan finns boende bokat i Skellefteå.

– Det blir det lite sovmorgon på lördag, promenad och sedan är det full taggning till match, säger Dahlin.

– Det märks på träningarna att det börjar närma sig. Det syns på stämningen och spelarna är mer lättretliga och adrenalinet börjar puma ut och alla vill till match.

Men helt klart är att reskontot ökar jämfört med förra säsongen, även om klubben får ett visst bidrag från Svenska Fotbollförbundets så kallade resefond. Lägg också till hotellkostnader även i ytterligare två bortamatcher mot Boden och Morön (Skellefteå). Resten klaras av med resor över dagen.

– Mycket beror på att det inte är speciellt bra uppladdning att åka fram och tillbaka till Piteå matchdagen. Vi har fått öka budgeten och även på lite övriga aktiviteter. Det finns ingenting annat. Men det krävs jobb för att det ska gå i hop i slutändan, säger ordföranden Lennart Wikström.