Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så länge rösterna rullar in...

”Don’t cry for me, Argentina” är utan tvekan den mest kända låten ur musikalen Evita. Ändå var det låtet You must love me som blev Oscarsbelönad då musikalen 1996 filmatiserades med Madonna i huvudrollen som Eva Peron.
Nåväl, varför denna lilla tur i musikalens värld?

Egentligen är anledningen bara att skapa ett sammanhang för en helt annan låt ur musikalen och filmen. Även om det på vägen dit råkar visa att jag har en viss fäbless för musikaler, vilket i och för sig också är centralt.

För utan musikalintresset hade det knappast blivit så att jag hade börjat gnola på låten – som jag alldeles snart kommer till – då jag under gårdagen följde Moderaternas partistämma.

Låten? Någon som fortfaranden är intresserad av den?

Det är ”And the money kept rolling in”. Egentligen handlar den om Eva Peróns välgörenhetsstiftelse, som var kontroversiell både för sitt sätt att plocka in pengar och på det sätt som pengarna användes.

Men egentligen är det bara textraden ”when the money keeps rolling in, you don’t ask how”, som jag fastnade för i just det här sammanhanget. Så länge pengarna rullar in är det få som ifrågasätter sättet på vilket det sker.

Det här har naturligtvis bäring på att Moderaterna fortfarande vägrar att redovisa vilka de som är de större bidragsgivarna till partiets valkassa. Men i det här fallet ser jag det mest metaforiskt, där det inte är frågan om pengar utan väljarsympatier.

Moderaterna har gjort en enorm förändring av sin politiska profil under Fredrik Reinfeldt ledning. Inom vissa politikområden har de nya Moderaterna gått så långt till vänster att det med all säkerhet finns aktiva socialdemokrater som står till höger om partiet. Inte totalt sett. Men i enskilda frågor.

I går klubbade Moderaterna ett nytt idéprogram. Det är förvånande att inte protesterna mot innehållet har varit större. Det finns en hel del klassiska värderingar som har rensats ut. Och när man lyssnar på Fredrik Reinfeldt så låter det ju till och med som att det vore fullt att ha visioner om hur samhället ska förändras.

Fast det är väl så – och därav referensen till ovan nämnda låt ur Evita – att så länge Moderaterna fortsätter att växa är det få moderater som ifrågasätter Reinfeldt politiska linje. I stället haglar applåderna.

Kritikerna vaknar först i det fall trenden går i motsatt riktning.