Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så krigar svenska jihadister på Facebook

Sociala medier är det perfekta vapnet för spridandet av våldsbejakande extremism. Det är tillgängligt för alla. Subgrupper skapas där verkligheten förvrids. Direktkontakt uppstår mellan den etablerade extremisten och den potentiella rekryten. Den sociala medieexplosionen har gjort att TV inte längre behövs för att nå ut brett och att terroristernas propaganda har vandrat från slutna internetforum ut i ljuset.

Läs mer: De flyende muslimerna måste få slippa extremismen

Uppemot 300 svenskar har enligt SÄPO rest till Syrien för att slåss för IS eller al-Qaida och i rapporten "Våldsbejakande islamistisk extremism och sociala medier" av Linus Gustafsson på Försvarshögskolan som presenterades under måndagen beskriv dessa resenärer som en direktkanal för extremisternas propaganda i Sverige. Genom jihadresenärerna kan sympatisörerna på hemmaplan ta del skönmålningarna av "Kalifatet":

"Vi patrollerade gatorna nattetid och såg att alla var bra, det som slog mig var att barnfamiljer var ute långt efter midnatt och roades sig i Raqqas natteliv som erbjöd en stillsam, lugn atmosfär med bästa vädret…När islam implementeras tillhörnatten och dagen folket och inte alkoholister och knarkare alhamdolilla."

Ett av terrorismens mål är psykologisk påverkan, och Syrienkriget beskrivs som det första Youtubekriget där särskilt IS utmärkt sig genom sina halshuggningsfilmer vars syfte är fruktan.

Läs mer: David Nyström i GD - "IS ut ur Sverige"

Studien går igenom svenskspråkiga Facebookgrupper, och visar hur man därigenom ökar räckvidden och "skapar en upplevd ökad närhet" både på den officiella propagandan men också den hemmasnickrade "inofficiella" propagandan. Grupperna används också för att rekrytera nya resenärer, med uppmaningar från Syrien att fler ska resa från Sverige för att ansluta sig:

"…vår Ummah blöder och det enda ni gör är att lägga upp bilder på facebook och gilla komentarer. Packa era väskoroch kom. Försvara era Ummah med styrka och inte bara med ord."

Det är i den kontexten som även Gefle Dagblads granskning av Gävle moské ska ses. Där imamen Abo Raad skrivit på Facebook efter IS-attacken på Mosul om "sunni-syskon" som krigar mot "svekfullhetens, icketrognas och syndfullhetens styrkor" med uppmaning om stöttning med pengar och "sig själva".

Hur viktig är då Facebookgrupperna för radikalisering? Linus Gustafsson konstaterar att det är svårmätt, men att det samspelar med den fysiska miljön.

Våldsbejakande extremism, oavsett ideologisk utgångspunkt, är ett hot mot demokratin. Och även om stängningar av konton på Facebook inte kommer åt grogrunden är det ett sätt att störa och försvåra. Ett demokratiskt samhälle får aldrig låta extremismen växa ostört.

Läs mer: "Snälla Margot Wallström, få bort den där Assad"