Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så kan skatteklyftan utjämnas

Svar till Kurt Hånning 5/5). Du har rätt i beskrivningen av Socialdemokraternas 50-lapp till pensionärerna som ett slag på käften. Men det är helt orealistiskt och heller inte önskvärt att, som du föreslår, radera ut alla jobbskatteavdragen.

Annons

Då finns det en bättre metod, som kan införas redan vid årsskiftet och som dessutom inte kostar staten en enda krona.

Så här går det till: Att jämställa skatten för löntagare och pensionärer kostar åtta miljarder. Ta pengarna från de tolv miljarder som införandet av femte jobbskatteavdraget gick loss på. Vips är skatteklyftan utraderad samtidigt som löntagarna får behålla fyra miljarder.

En ny slags broms har sett dagens ljus, jobbskatteavdragsbromsen, som vi i PRO Frykerud i Värmland kallar innovationen.

Till skillnad från pensionsbromsen är bromsen för löntagarna betydligt humanare. Jobbarna får trots allt behålla en tredjedel av femte avdraget. När pensionsbromsen slår till, som den titt som tätt gör, blir det ofelbart mindre i pensionärens plånbok.

Vi tycker att löntagarna av solidaritetsskäl borde kunna ställa upp på det här konceptet eftersom de under två mandatperioder haft en ekonomisk gräddfil samtidigt som genomsnittspensionären fått betala 52 000 kronor mer i skatt än en jämförbar löntagare och till på köpet, enligt Pensionsmyndigheten, genom ideliga inbromsningar förlorar ytterligare 47 000 kronor.

Skattetekniskt möter den nya löntagarbromsen inget hinder. Nu är det upp till den politiska viljan!

Idén har vi lanserat lokalt i hemkommunen Kil (stor entusiasm från moderater till vänsterpartister) och helt nyligen för landstingspolitikerna i Värmland på en konferens om äldrepolitiken. Jodå, politikerna har lovat att vidarebefordra initiativet till respektive partikanslier.

Apropå pensionsbromsen kan man inte, som vissa gör gällande, enbart ge alliansens misslyckade jobbpolitik skulden. Det är konstruktionen av balanseringsklausulen som inte fungerar och där har Socialdemokraterna i högsta grad fingrarna med i syltburken.

Nej, förståsigpåarna i plenisalen behagade inte lyssna på varningssignalerna från sina egna experter, finansutskottet, om underfinansieringens konsekvenser. Och därför sitter nu pensionärerna för tredje gången på fem år med Svarte Petter.

Var fjärde väljare den 14 september är pensionär och det finns, enligt Sifo, 700 000 av dessa som kan tänka sig att byta parti beroende på hur pensionsfrågan hanteras.

Så nog borde det ligga i fler partiledares intresse än Jonas Sjöstedts att hålla sig väl med pensionärerna.

Bengt Carlstedt

PRO Frykerud

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel