Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så kan regionen spara än mer pengar ...

Jörgen Rystedt har en idé om hur Region Gävleborg kan spara mer pengar genom att frakta sjuka på bussarna.

Ambulanspersonalen säger upp sig och politikerna säger att det går att ordna en bra ambulanssjukvård i alla fall. Politikerna vet som vanligt inte vad de pratar om och personalen inom ambulanssjukvården verkar ha svårt att få politikerna att lyssna.

I Söderhamnsområdet finns det andra bra lösningar som skulle göra livet lättare för många. Om en boende i Ljusne blir akut sjuk är det bara att ta buss 64. Bussen kan utrustas med plats för bår i bagageutrymmet. Kanske också med lite belysning. Övervakningen av den sjuke under färden kan göras av busschauffören med hjälp av en kamera. Det går också att montera in en stoppknapp i bagageutrymmet i de fall patienten behöver omedelbar assistans. Ofta kan det också finnas resande med sjukvårdsutbildning på samma buss som kan hjälpa till vid behov.

Framme i Söderhamn kan den sjuke byta till buss 100 och transporteras vidare i ett motsvarande bagageutrymme till Bollnäs. Väl framme vid Bollnäs sjukhus kan den sjuke lätt tas om hand av kvalificerad personal. Sjukhuset i Söderhamn är, som alla vet, inte längre något akutsjukhus.

Vissa akuta sjukresor kan göras med de ordinarie sjukresebussarna om dessa också utrustas med bårplatser.

Naturligtvis underlättar det också om den som blir sjuk ser till att det händer under ordinarie arbetstid och när busstrafiken går enligt tidtabell.

Stora summor kan sparas inom regionen då de flesta sjuka redan har eget busskort, och som pensionär kan man utnyttja det rabatterade årskortet.

De kostnader som regionen sparar på detta kan användas till fler resor utomlands så att de politiker som, trots upprepade resor, verkar ha svårt att ta till sig den nya tekniken, kan få en extra chans till att lära sig de konster som ska medverka till att sjukvården inom regionen blir både billigare och bättre.

Man skulle också spara pengar genom att minska arvoden för politiker och genom att sänka lönerna för den administrativa ledningen. Detta kommer tyvärr inte att kunna genomföras före nästa val, då det är politikerna själva som sätter sina löner.

Jörgen Rystedt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel