Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så kan Järvsös nybyggen se ut – planer på hundratals lägenheter

Ljusdalshems planer för framtiden kan leda till byggboom i Järvsö. Fyra projekt med flera hundra nya bostäder finns med i visionen fram till 2030. Och ett av dem kan komma igång redan i år.

När det kommunala bostadsbolaget Ljusdalshem spänner bågen för de kommande åren räcker det inte med de omfattande byggprojekten i Ljusdal som vi berättat om tidigare.

Läs mer: Ljusdalshem vill bygga höghus på Östernäs – se skisserna här

Framtidsvisionen omfattar även fyra projekt i Järvsö. För att uppnå en förtätning av centrala bostäder finns bland annat en satsning i Grytan vid Stationsgatan i Järvsö. Planen är att bygga ett fyravåningshus med 17-18 lägenheter. Byggnaden ska vara tillgänglighetsanpassad.

Lite längre norrut finns ännu ett potentiellt nybygge vid Stationsgatan i närheten av campingen. Där har Ljusdalshem skissat på fyra nya fyravåningshus med en gemensam innergård. Totalt skulle det nya området kunna ge runt 90 lägenheter.

Att Ljusdalshem även varit intresserade av att köpa upp Järvsö camping är känt sedan tidigare. Om ett sådant köp blir verklighet är bostadsbolagets tanke att på den platsen bygga ett nytt trygghetsboende, med sex nya byggnader och 17-18 lägenheter i varje. Totalt kan det alltså bli runt 100 bostäder.

Arkitektken Joakim Östberg berättar att man vill skapa en härlig innergårdskänsla mellan husen, samt att man planerar för att kunna behålla två befintliga byggnader och använda dem som gemensamhetslokaler.

Ett trygghetsboende som ligger ännu närmare att bli verklighet är det som kan komma att hamna vid Stenevägen. Där har Ljusdalshem sedan tidigare gått ut med byggplanerna, och en ändring av detaljplanen för att tillåta bostadsbebyggelse är redan klubbad.

Läs också: Trygghetsboende i Järvsö kan börja byggas nästa år

Enligt idéskisserna skulle nybygget kunna få en modern arkitektur, men med en uppdelning för att inte uppfattas som för stort i jämförelse med andra byggnader i närheten. Tre huskroppar som läknas samman, men delas upp med visuella knep är målbilden.

– Jag har tittat på vilken typ av byggnader som finns i området och min uppfattning är att den röda tråden är variation. Det är stenhus, tegelhus, trähus. Olika takvinklar och olika höjder. Då kände jag att det här nya boendet blir väldigt stort i sammanhanget. Så jag ville dela upp den i flera delar, olika material och färger så att det liknar övrig bebyggelse så mycket som möjligt, säger Joakim Östberg.

Målsättningen är 24 lägenheter och utrymme för gemensamhetslokaler och eventuellt även butiker i botten.

– Vi har försökt lagt in utrymme för butiker. Kanske en frisersalong eller liknande, säger arkitekten.

Byggprojektet på Stenevägen kan komma att dra igång ganska snart berättar Ljusdalshems vd Richard Brännström.

– Det här kommer efter projektet på Molinsgatan i turordning. Det kommer snart till kommunstyrelsen med en prislapp för att avgöra köpet. Om det går igenom börjar vi projektera i höst, säger han.

Läs mer: Ljusdalshem ska lösa bostadsbristen – 55 miljoner investeras