Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så kan idrotten växa

Ett nystartat integrationsprojekt kan vara lösningen för idrottsföreningarna.

Projektet startades förra våren av Bollnäs kommun och några av kommunens fotbollsföreningar.

Genom att arrangera prova på-träffar med fotbollen hoppades initiativtagarna att fler unga skulle hitta till föreningslivet, i synnerhet nyanlända barn och ungdomar.

Den första försöksperioden har visat sig vara lyckad, därför vill kommunen nu bredda projektet.

Att komma in i föreningslivet kan vara en stor hjälp för många ensamkommande flyktingbarn att komma in i det svenska samhället, berättar Axel Arvidsson vid kommunens enhet för flyktingmottagande.

– Vi började det här projektet tillsammans med fotbollföreningarna. Nu vill vi få med övriga idrottsföreningar också, säger Axel Arvidsson.

På torsdagskvällen hölls ett möte med inbjudna idrottsföreningar. Syftet var att diskutera hur de tillsammans kan ta projektet in i nästa fas.

Samtliga föreningar som närvarade var överens om att initiativet är bra. Men för att det ska bli verklighet måste föreningarna få rätt stöd och kompetens.

Torbjörn Svensk från Bollnäs simsällskap har i fem års tid jobbat med mångfaldsfrågor inom sin förening.

– Man måste fråga sig själv och se på sin förening om man kan ta emot och förvalta den här möjligheten på bästa sätt, säger han.

Therese Fagerhov arbetar för organisationen Sisu Idrottsutbildarna. Hon tror att ledarutbildningar och informationsträffar kan vara nyckeln.

– Det är viktigt att föreningarna vet hur de ska göra för att ta emot nya ungdomar, både nyanlända och andra. Samtidigt är det viktigt att det finns någonstans att vända sig om man skulle behöva hjälp med översättning, säger hon.

Initiativtagarna bakom integrationsprojektet siktar långsiktigt och vill bygga upp ett fungerande arbetssätt, som ska gynna alla parter.

– Vi behöver det här för integrationen inom kommunen, idrottsföreningarna behöver det för att få fler medlemmar. Nu gäller det att hitta formerna för hur vi ska göra det, säger Axel Arvidsson.

Den uppgiften ska Bollnäs GIF:s Magnus Jonsson ta huvudansvar för, tillsammans med föreningarna. Det kommande halvåret är han projektledare för initiativet.

– Vi får prova oss fram. Det vi vet är att det finns väldigt många ungdomar som inte tillhör några föreningar i dagsläget och som skulle kunna hjälpa till och fylla medlemstalen i flera av våra klubbar, säger han.