Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så kan Hudiksvalls sjukhus byggas om: "Det här kommer att bli ett modernt, tajt sjukhus"

På onsdag görs ett vägledande ställningstagande som kan förvandla Hudiksvalls sjukhus till en byggarbetsplats fram till 2021, inklusive rivning av flera byggnader.

– Det här kommer att bli ett modernt, tajt sjukhus som kommer att stå sig bra de kommande trettio åren, säger fastighetsdirektör Helena Ribacke vid region Gävleborg.

Läs mer: Regionledningen vill satsa på personalen - och lokaler för 5 miljarder

På onsdag ska regionstyrelsen ta beslut om budgeten och ett byggprogram på nära fem miljarder kronor som gäller både Gävle sjukhus och sjukhuset i Hudiksvall fram till 2021. Uppdraget är att se över vilka behov som finns för att utveckla två fullvärdiga sjukhus.

– Vi vill i nuläget inte bryta ner några planer eller kostnader per sjukhus för vi får en röd tråd i arbetet genom att utveckla dem gemensamt. Sjukhusen är inte lika stora men ska likna varandra vad gäller kvalitet och principer när det här är färdigt, säger fastighetsdirektör Helena Ribacke.

Läs mer: Tre år utan dom för läkaren på Hudiksvalls sjukhus

Fastighetsförvaltningen och verksamheten har tillsammans sett över vilka behov de har och ett problem är exempelvis hus 09 där barn- och kvinnokliniken håller till idag. Det är ett hus som nått slutet av sin livstid trots att det är i femtioårsåldern.

– Då byggdes inte i sammabjälklagshöjder som vi måste ha idag för att få in den tekniska utrustningen som behövs i modern verksamhet. Klimatförändringar gör att vi behöver kylanläggningar. Vi behöver planera patientsäkerhet och vårdhygien och då ska det vara enkelrum med egna hygienutrymmen, säger Helena Ribacke.

Läs mer: Bllnäs sjukhus högt i rankning

När byggtiden är klar kan det alltså bli fråga om att riva hus 09. Redan innan dess kommer hus 02 att rivas. Det är en av de äldre byggnaderna på sjukhusområdet och togs i bruk 1920, idag är det en administrativ byggnad. Bakom den står två mindre byggnader som används för teknisk försörjning. Även de är tänkta att rivas.

Där vill fastighetsansvariga göra ett nytt vårdblock för barn- och kvinnosjukvården. Det innebär exempelvis att förlossningen kommer närmare centraloperation och den nya operationssalen som blir specialbyggd för kejsarsnitt.

– Hela entréhuset ska uppdateras och byggas om. Centraloperation får sex operationssalar och en snittsal. Det blir färre salar än på Gävle sjukhus men motsvarande kvalitetsnivå, säger Helena Ribacke.

Det innebär också att akutmottagningen renoveras. I planerna ingår också renovering av hus 08 som innehåller mottagningar och vårdsalar som skabyggas om till enkelrum.

– När vi bygger om och nytt har vi ett perspektiv för verksamheten på trettio men räknar med att stommarna ska vara funktionella i åttio år för olika användningsområden, säger Helena Ribacke.

Den stora frågan är om region Gävleborg är redo att stå för kostnaderna. Nu återstår några beslut med ett vägledande ställningstagande i regionstyrelsen på onsdag, ytterst tas beslutet i fullmäktige.. Blir det klartecken kan rivningar inledas runt årsskiftet 2017-18 och byggtiden beräknas pågår från 2019 till 2021.

– Vi ska gå igenom alla ytor i det här byggprogrammet så det blir ett avancerat pussel innan vi är klara. Det är ett sjukhus i full drift som vi bygger om och när vi är klara så är det fortfarande ett komplett sjukhus. All verksamhet kommer att få flytta på sig men vi hoppas och tror att det ska kännas vettigt vad vi vill åstadkomma, framtidens sjukhus i Hudiksvall, säger fastighetsdirektör Helena Ribacke.