Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så kan folktappet undvikas

Kommunchefen ser möjligheter att hindra dyster befolkningsutveckling.

Annons

Den prognos som TCO och SCB gjort med sikte på befolkningsutvecklingen till 2030 pekar mot att Ljusdals kommun tappar 3,7 procent eller 707 personer.

Ljusdals kommunchef Claes Rydberg anser dock att det är svårt att kommentera en sådan prognos.

– När den omfattar uppemot 16 år är det svårt att uttala sig om det som står om Ljusdal. Det är så många faktorer som spelar in. Men vi i Ljusdal har visat att det går att göra något åt befolkningsminskningen, säger Claes Rydberg.

Kommunchefen nämner inflyttningen av nysvenskar som något som bromsat upp befolkningstappet som hotar inte minst av att antalet avlidna brukar vara betydligt fler än antalet nyfödda.

– Ljusdals kommuns tradition av livaktiga och många småföretag talar också för kommunen som på så sätt inte blir lika känslig för förändringar som orter med dominerande industrier, säger Claes Rydberg.

Det som talas om befolkningsutvecklingen i Järvsö i ortens fördjupade översiktsplan lovar också gott, anser Claes Rydberg.

– Klarar Järvsö av att växa med cirka 100 invånare per år löser det merparten av de problem kommunen har på det här området, säger Claes Rydberg.

Men kommunchefen ser problem i rikspolitiken och uppmanar lokalt och engagerade i partierna att försöka påverka sina riksorganisationer.

– Urbaniseringen är mest omfattande i Sverige sett till hela EU. Där måste det till en förändring i beslutsfattandet på riksnivå så att inte allt hamnar vid kusten. Vi ser till exempel hur Lantmäteriet stänger här i Ljusdal. Tre jobb, okey, men det är sådana som kräver en hel del utbildning och tyvärr har vi redan tidigare sett liknande förflyttningar, säger Claes Rydberg och nämner domstolsväsendet och Skatteverket som exempel.