Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så kan centrala Delsbo bli i nytt förslag

Projektet "Delsbo nästa" presenterar nu en första vision för Dellenbygden.

Lars Gustavsson, industridesigner från Delsbo, har jobbat fram ett förslag som han nu presenterar.

– Min ambition är att med små medel åstadkomma en stor förändring. Ett bra första intryck är viktigt så att de som passerar genom Delsbo väljer att stanna.

– Vi ska inte tävla med Medskog utan bli ett annat småskaligare alternativ. Om vi får med alla dellbor i projektet kan det bli riktigt bra. Det kostar mer att inte göra något alls i längden, om boende här väljer att flytta, för att det inte är trivsamt att bo här, fortsätter Lars Gustavsson.

Mellan Dellenbanan och riksväg 84 finns det plats för en parkering i hans förslag.

– Vi vill ha en helhetsbild av Delsbo, säger projektledaren Lotta Tornler. Det handlar inte bara om att få turister att stanna till i Delsbo. Vi vill få människor att flytta hit, då måste vi ha bra service, bra kommunikationer som gör området attraktivt.

Nu kommer X-trafik att köra tätare bussturer och det tycker hon är bra. Från Delsbo kan folk pendla både till Ljusdal och Hudiksvall. Men även till Delsbo betonar Lotta Tornler, vi har Senseair som behöver kvalificerad arbetskraft.

Det finns inga mätningar på hur mycket trafiken ökar genom Delsbo efter nya E4:ans öppnande.

Det är bara Trafikverket som får göra mätningar på genomfartstrafiken, men ingen mätning är planerad, något som Lotta Tornler snart ändå hoppas ska bli gjort. Alla i Delsbo tycker trafiken ökat rejält, speciellt under sportlovet och påskveckan.

Ett förslag är att ha betande djur på kommunens mark runt Delsbo. Det öppnar upp ett igenbuskat landskap som ger ett trevligare intryck.

– Jag har också varit i högstadiet på Ede skola och frågat om hur eleverna ser på Delsbos framtid och vi har fått många förslag, säger Lotta Tornler.