Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så in i baljan kul...

"Det är inte klokt hur dom kan få hundarna att göra så där".
Så löd en klockren kommentar i publiken när Bollnäs brukshundklubb på söndagen arrangerade tävlingar i freestyle, en på de här breddgraderna ny diciplin för hundar. Och människor.

Så sent som 2007 erkände Svenska kennelklubben freestyle, som därmed också blev en officiell hundsport. Grenen är stor främst söderut och Linda Laikre från Stockholm är en av stjärnorna.

Hon fanns på plats när brukshundklubben i Bollnäs arrangerade sin första tävling i freestyle och tillsammans med sin hund Ester tog hon hem klass 3, den tyngsta av sammanlagt tre klasser i tävlingsformen.

Freestyle är lite grand som en cirkus, där hundföraren har en mer aktiv roll än man är van att se i hundsportsammanhang. Ekipagen lägger upp ett program till musik och hunden gör sedan olika tricks, som att zick–zacka, snurra, backa, krypa och även dansa. Övningarna ska göras i takt till musiken, vilket är det mest svåra. Tvekar hundarna det minsta tappar de takten och dalar i prislistan.

Linda Laikre och Ester körde ett program till Povel Ramels Var är tvålen? och eftersom det är tillåtet med rekvisita hade Linda klätt ut sig och dessutom tagit med tvål, badborste och badbalja.

Det är bara att kolla den stora bilden för att förstå att det inte bara var Linda själv som föll pladask, utan även domarna. Och publiken, förstås.

Även andra tävlande såg till att domarna – Marie Persson från Timrå och Rolf Gustavsson, Linköping – föll pladask: Louise Edlund och Elna Karlsson från Bollnäs, som med sina hundar Mirre och Bonzo tog en dubbel i klass 1.

Totalt deltog 20 ekipage i de tre klasserna. De kom från, förutom Bollnäs, Rättvik, Stockholm, Karlstad och Linköping. Sara Karlsson från Bollnäs brukshundklubb var tävlingsledare.