Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så heter Ljusdals nya parti

/
  • Det nya partiet har tagit loggan från nedlagda Rädda Ljusdalsbygden.

Till valet 1976 bildades det lokala partiet Rädda Ljusdalsbygden. 39 år senare dyker delar av namnet upp på nytt när Socialradikala Demokraterna går i graven.

Annons

Det är tisdag och styrelsemöte för det nya partiet hemma hos familjen Mill där makarna Jonny och Marie är lite av förgrundsfigurer och där också sonen Kevin är med.

Efter vårens stridigheter som utmynnade i ett massavhopp från det lokala partiet Socialradikala Demokraterna, SRD, har det på årsmötet beslutat byta namn för att markera en omstart.

Marie Mill visar handlingar från Valmyndigheten som innebär registrering av Ljusdalsbygdens Parti och avregistrering av Socialradikala Demokraterna.

– Förutom en omstart vill vi ha bort ett partinamn som kan förväxlas med Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna, säger Jonny Mill, ordförande för det nya partiet.

Jonny Mills pappa Olle Mill var en av de ledande bakom att Rädda Ljusdalsbygden bildades 1976 mycket på grund av striden för att inte det skulle byggas fler kraftverk i Ljusnan.

– Vi är väl 10-15 som varit med i Rädda Ljusdalsbygden, säger Jonny Mill som gick över till då nybildade SRD när Rädda Ljusdalsbygden inte längre ställde upp i valet 2006.

Ljusdalsbygdens Parti växte fram som partinamn på SRD:s första årsmöte efter vårens schism i "gamla" partiet. Loggan är densamma som hos gamla Rädda Ljusdalsbygden.

– Vi pratade oss fram och det gav sig själv, säger partiets sekreterare Ulf Wennersten om namnbytet.

Elisabeth Collin i styrelsen framhåller det som viktigt att ha Ljusdalsbygden med i partinamnet inte bara av historiska skäl utan även för att markera att det är ett kommunalt och oberoende parti.

– Medlemsmötena ska forma det vi gör och styrelsen har också utökats från tre till fem ledamöter, säger hon.

Mycket som stadgar och handlingsprogram återstår och ett medlemsmöte inom kort blir viktigt för framtiden.

Någon förkortning finns ännu inte för partinamnet. Det ska också diskuteras vidare.

– Och det finns nyfikenhet och intresse. Jag kan med säkerhet visa upp tre nya medlemmar, säger Tomas Skogstjärn i styrelsen.

Marie Mill säger att det nya partiet stannar i den valtekniska samverkan som SRD ingått med Vänsterpartiet och de fyra borgerliga partierna men att det ändå inte känner sig bundet.

– För något politiskt block tillhör vi inte, betonar Ulf Wennersten.

Annons