Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så här vill vi förändra hälso- och sjukvården

Alliansen har presenterat en reformagenda för svensk hälso- och sjukvård, skriver Camilla Waltersson Grönvall (M).

Valet den 9 september innebar en ”blå revolution” för Sveriges landsting och regioner. Socialdemokraterna förlorade mandat i 19 landsting och regioner, samtidigt som Alliansen vann mandat i 17. Väljarna har röstat för en ny riktning.

I dag väntar fler än 10 000 patienter längre än de tidsgränser som vårdgarantin ställer upp. Alliansen har presenterat en reformagenda för svensk hälso- och sjukvård. Det är utgångspunkten för det förändringsarbete som vi nu gemensamt vill påbörja. Vi föreslår bland annat följande:

► Korta vårdköerna. Vi vill återinföra kömiljarden. Den kortade effektivt köerna under Alliansregeringen. Kömiljarden ska även omfatta återbesök och rehabilitering för att bättre kunna möta behov oss patienter som är kroniskt och långvarigt sjuka.

► Inför en fast läkarkontakt. Vi vill att alla patienter ska ha möjlighet att välja fast läkare. En fast relation mellan patient och läkare ger trygghet för patienten och sparar tid för mer vård och mindre administration.

► Förstärkt arbete mot psykisk ohälsa. Vi vill att barn och ungdomar ska ha rätt till en första bedömning inom 30 dagar och påbörjad behandling inom ytterligare maximalt 30 dagar. Vi vill också förstärka elevhälsan, arbetet med suicidprevention samt suicidforskningen.

Det finns problem inom svensk vård på både kort och lång sikt. De långa vårdköerna måste hanteras direkt så att de inte fortsätter att växa. Men samtidigt krävs det även mer långsiktiga svar på hur vården ska bli ännu bättre och mer tillgänglig. Här har Alliansen gemensamt pekat ut en riktning som vi vill fullfölja genom att bilda en ny Alliansregering.

Camilla Waltersson Grönvall (M)

socialpolitisk talesperson, Moderaterna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel