Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så här utstuderat är kontaktförsök från "tavelförsäljarna" på Facebook

"Tavelförsäljarna" på Facebook är både välgjorda och utstuderade. Fenomentet blir också allt vanligare. Syftet är att få svenska officerare att bli vän på Facebook och på så sätt kartlägga personen.

Den här artikeln publicerades 25 oktober 2016.

Det är information som sedan kan användas för att underlätta rekryteringsförsök, användas för likvidering av nyckelpersonal vid krigsutbrott eller bara skapa känsla av personligt hot som i ett skymningsläge kan försena eller försvåra mobilisering.

Under det senaste året har ledarsidan tagit del av flera olika personliga berättelser om hur anställda i Försvarsmakten har uppvaktats på Facebook på olika sätt. Det har rört sig om hela skalan från uppenbart märkliga förfrågningar som konton med unga vackra kvinnor som söker kontakt till mer utstuderade försök.

Läs mer: Fejktrollet började som Baylan, fortsatte som Hultqvist och blev Soini

En officer som vill vara anonym beskriver ett kontaktförsök från "Linda Johansson" som får beskrivas som det mest avancerade ledarsidan hört talas om.

– Linda står det på vänförfrågan som dyker upp på Facebook. Vi bor i samma område i samma stad, har några gemensamma vänner, utövar samma idrott och verkar rasta våra hundar i samma promenadområden.

Profilen är välgjord, med bakgrundsinformation, några öppna bilder på Linda och husdjuren. Hon har checkat in på en lokal restaurang där officeren och dennes fru nyligen åt middag. Precis som om det är en person som lever i samma samhälle, men officeren känner inte igen Linda och har inget minne av att träffat henne.

– För en sekund blir jag arg på mig själv. Jag vill inte vara så misstänksam och cynisk som jag blir då jag inte känner igen henne.  En kontroll med folkbokföringen visar dock att det inte finns någon med det namnet född det året i hela kommunen. När jag frågar en person, sambo med en kollega, som har Linda som vän har hon lagt till henne av bara farten, Trodde det var någon från träningen.

Då jag inser att hon inte bara vet vad jag jobbar med och var jag bor, utan sannolikt även var jag tränar och promenerar med hunden blir känslan en helt annan.

Officeren skickar ett direktmeddelande och frågar Linda hur han känner henne. Då tas profilen bort från Facebook omedelbart. När han tar upp frågan på jobbet visar det sig att han inte är ensam.

– Flera kollegor med chefsbefattningar har fått samma förfrågan. Jag blir lättad då jag inser att jag upptäckte faran. Då jag inser att hon inte bara vet vad jag jobbar med och var jag bor, utan sannolikt även var jag tränar och promenerar med hunden blir känslan en helt annan.

Det är alltså en kartläggning där man lagt ner mycket tid för att ta reda på vad officeren och dennes kollegor gör på sociala medier. Försvarsmakten har tidigare varit ute och varnat för den här typen av kartläggningsförsök.

I en intervju i DN 2015 konstaterade chefen för MUST, militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Gunnar Karlsson att främmande makt lägger pussel med hjälp av sociala medier och jämförde det med Kalla Krigets tavelförsäljare.

– Den stora skillnaden mot i dag är alla möjligheter som sociala medier och cybersfären ger att kartlägga människor. Det är kanske mindre behov i dag av att knacka på dörren. Man kan knacka på Facebookkontot i stället.

Läs mer: Hultqvist, när desinformationen får fäste missbrukas demokratin

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör Marcela Sylvander känner väl igen fenomenet när ledarsidan tar kontakt för en kommentar. Det drabbar personal på alla nivåer, både de som arbetar i Sverige och de som är i utlandstjänst.

Hur vanlig är den här typen av kontaktförsök? Vad ser ni för trender?

– Den här typen av otillbörlig kontakt kopplat till tjänstgöring inom Försvarsmakten är vanlig och blir allt vanligare. Det har dels med omvärldsläget att göra, och att internet och sociala medier öppnar upp för helt nya möjligheter att kartlägga och inhämta information om Försvarsmaktsanställda.

– Det gäller alla typer av sociala medier t.ex. Facebook och LinkedIn. Det kan börja som en kontaktförfrågan följt av vardagliga frågor– kopplat till t.ex. fritidsintressen, till att övergå till allt mer specifikafrågor kopplade till jobbet.

Hur ska man som anställd i Försvarsmakten agera i social medier?

– Med en storportion klokskap och försiktighet. Man ska vara på sin vakt helt enkelt. Och tänka efter före, t.ex. inte göra det för enkelt för någon att kartlägga ens liv – privat som professionellt.

– Om man blir, eller tror sig ha blivit, otillbörligt kontaktad ska man som medarbetare direkt meddela sin säkerhetschef. Förvarsmakten tog 2013 fram en handbok i sociala medier som stöd till samtliga medarbetare. Där beskrivs både möjligheter och risker kring användandet av sociala medier och jag konstaterar att de rekommendationer och bestämmelser som tas upp är högst relevanta och aktuella fortfarande.

Läs mer: TV4:s Twitter blev ryskt

TILLÄGG:

Texten har fått många reaktioner. Här redovisas några av dessa.

Misstänkt liknande fall

En undersökande journalist som arbetar med ett projekt med kopplingar till Ryssland har tagit kontakt och redovisar ett liknande exempel där misstanke finns om att det handlat om att kartlägga journalisten.

Profilen som knackade på med en vänförfrågan är konstruerad så att journalisten ska ha ett professionellt intresse av personen, även om den är snabbare etablerad och slarvigare gjord än i exemplet ovan.

Profilen har en mängd vänner, där flera är vän med journalisten. På vänlistan finns även en känd journalist som man känner igen om man är i mediebranschen. När många har som policy att godkänna alla förfrågningar är det lätt att bygga trovärdighet. Man litar på att om andra har godkänt en person så måste det vara ok. Journalisten som fick förfrågningen googlade profilen samt gjorde sökningar i register utan träffar, samt ringde den påstådda arbetsgivare utan att få napp.

– Normalt sett så dumpar jag uppenbart fejkande förfrågningar. Nu testade jag vad som hände när jag ställde en rak fråga, allt efter din artikel, berättar journalisten.

Resultatet kom snabbt. Profilen togs omedelbart bort från Facebook.

OBS UPPDATERING - den här historien lever sitt eget liv. Ledarsidan har nu kontaktats av paret på bilden, som av en släkting blivit uppmärksammad på detta.

Paret, som bor i en svensk stad, vill klargöra att de har absolut INGENTING med "Georgina Ecloutui"att göra. De har alltså fått sina bilder stulna av fejkkontots skapare och har aldrig tidigare varit med om något liknande.

Det ska tilläggas att både journalisten som blev utsatt för kontaktförsöket och jag har försökt googlesöka bilderna utan att få någon träff innan första publiceringen.

Andra än Försvarsmakten bör vara uppmärksamma

I en tweet konstaterar Mikael Tofvesson på MSB att även civila myndigheter och industrier bör vara uppmärksamma. Och med ett konkret tips, snacka om avvikelser som sker - varje vecka.

Skillnad på klickfarmare och kartläggare

Flera påpekar i reaktioner att de här kontaktförsöken inte ska blandas ihop med den vanligaste formen av fejkkonton, alltså de som används som klickfarmer och "som vill undvika Facebooks igenkänning av fejkade användare genom att gå med i grupper, lajka sidor och vänna folk på FB. Tidigare har de för mig oftast varit baserade i andra länder, nu senaste året har de börjat ha olika svenska skolor och bostadsorter samt svenska namn."

Vardagsmat konstaterar en person, men påpekar också att kontaktförsöket ovan helt klart ser annorlunda ut.

FHS-kontakt

En student på Försvarshögskolan delar med sig av ett kontaktförsök.

Tavelförsäljare och lastbilar under Kalla Kriget

Journalisten Andreas Henriksson skriver om Kalla Krigets tavelförsäljare och lastbilar på sin Facebooksida. Här berättar Henriksson ett personligt minne: " Och nu kommer jag att tänka på en av de historier som cirkulerade i Sverige under 80-talet. Den om långtradarchaufförer från östblocket som inte kunde köra lastbil. Eller, jo, det kunde de, så klart. Men bara ytterst rudimentärt och hjälpligt. Det sades att dessa chaufförer egentligen var yrkesofficerare i sovjetiska pansartruppe rna, oftast på kompanichefsnivå eller liknande.

Anledningen till att de plötsligt dök som långtradarchaufförer i Sverige sades mellan skål och vägg vara att de var ute och rekognoserade. De lärde sig helt enkelt hitta i de trakter och på de vägar som deras stridsvagnskompanier hade tilldelats i Warszavapaktens krigsplanering för hur en invasion av Sverige skulle gå till.

Det där trodde jag väl lite sisådär på, tills en dag på godsmottagningen på Alcro..."

I tråden dyker även förre ministern Sven Otto Littorin (M) upp med en annan upplevd historia från Kalla Kriget, om en övning som avlyssnades och en lastbil med övervakningsutrustning som ertappades på bar gärning.

Fler reaktioner på Twitter

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar