Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så här kan nästa steg i informationskriget lamslå Sverige

Hur kan nästa steg i informationskriget se ut? Vilka är tecknen och signalerna från Ryssland. Vad kan anas i konturerna? Patrik Oksanen, politisk redaktör på Hudiksvalls Tidning och ledarskribent i Mittmedia med specialisering på Säkerhetspolitik och EU, har läst en rapport från Stratcom i Riga som är ett Natocenter som Sverige i veckan beslutade att gå med i.

Plötsligt fungerar inte radio och TV, du har svårt att komma fram på mobilen. Sen ser du i ditt twitterflöde att Forsmark har drabbats av kärnkrafthaveri, ett stort strålningsmoln sprider sig efter en explosion rapporterar @TV4Uppsala i en kort videosnutt som visar molnet. Vindarna gör att både kust och inland norrut är hotat. Många på twitter och på Facebook lägger ut ögonvittnesbilder och skildringar av paniken längre söderut. Sedan ringer telefonen och en inspelad myndighetsröst uppmanar dig att evakuera till Trondheim. Samtidigt håller USA på att skicka marinkårssoldater till samma ställe, där det finns frambaserad utrustning för 15 000 soldater, i den kris som brutit ut i Arktis. Men med en flyktingvåg på hundratusentals svenskar som kommit i panik över gränsen rullar inte förstärkningen någonstans. Samtidigt har i verkligheten ingenting hänt i Forsmark, som levererar elektricitet som vanligt. (1)

Det låter som science fiction, men det här vad som skulle kunna hända om Ryssland väljer att växla upp informationskriget i ett kritiskt läge gentemot Väst.

Målet är att dominera informationen och skapa handlingsförlamning, precis som i den framgångsrika i annekteringen av Krim.

Konturerna av det som målas upp i inledningen av den här texten tecknas i en nyligen avhemligad rapport, ”The Next Phase of the Russian Information Warfare, som Keir Giles gjort på uppdrag av Natos Stratcom i Riga.

Det multinationella Stratcom är ett ”Centre of Excellence” som ligger utanför Natos kommandostruktur. Rollen är att analysera och ge råd, både till Nato och partnerländer som Sverige. (2)

Rapporten lyfter särskilt upp Rysslands intresse för infrastruktur. Något som i ljuset av den saboterade TV-masten utanför i Borås är särskilt intressant för svensk del. Även om det är okänt vem eller vilka som ligger bakom mastsabotaget så har polisen nämnt ”internationellt spår” som en av tre möjliga huvudteorier, jämte ”rättshaverist” och ”pojkstreck”.

Läs mer: Saboterad tv-mast visar svensk sårbarhet efter en rad nedläggningsbeslut

Ryssland har visat ett intensifierat intresse för underhavskablar utanför exempelvis USA:s kust. Undervattenskränkningen i april 2015, då Finland varningsbombade vad som allmänt antas som en undervattensdrönare, tas upp som en konkret händelse i Östersjön i Giles rapport. Intresset för kablar skulle också kunna vara orsaken bakom den konstaterade kränkningen av svenskt territorialvatten hösten 2014. Ingen nation har dock pekats ut som ansvarig för kränkningarna. (3)

Finländska medierapporter visar hur ryska ägare systematiskt köper fastigheter nära strategiska platser, däribland kommunikation. (4)

I rymden har ryska rymdfarkoster rört sig i närheten av kommunikationssatelliter. Giles konstaterar att ”som värst, kan det här vara övning för att attackera med antisatellitvapen för att skada västliga kommunikationer i ett kritiskt ögonblick.” I bästa fall handlar det om ”bara” om ett närgånget intresse. (5)

När det gäller själva informationsspridandet tar rapporten upp utvecklingen av automatiserade, maskinstyrda konton som kan massproducera budskap och att man försökt lägga under sig konton med medienamn, som TV4-konton som ledarsidan berättat tidigare om, eller andra förtroendeingivande myndighetsliknande namn.

Läs mer: TV4:s twitterkonton blev ryska

Det tredje benet handlar om riktad kommunikation mot enskilda individer, som när polska militärer i november fick ta emot masstelefonsamtal eller när skrämsel-SMS gick ut till Euromaidanaktivister. (6)

Rapporten varnar för att Ryssland på det här sättet kan sudda ut gränserna mellan krig och fred. Samtidigt måste vi komma ihåg att hålla huvudet kallt och inte tillskriva Ryssland andra driftstörningar som kan bero på bristande underhåll eller mänsklig faktor. Paranoia är en del av Rysslands syfte, det får Kremlregimen att framstå som starkare än vad den är.

Informationskriget vill inte få dig att gilla Putin och älska Kreml, utan istället slå sönder uppfattningen att en objektiv sanning är möjlig över huvud taget. Motsägelsefulla narrativ tilltalar olika delar vårt samhälle, och det övergripande målet är destabilisering och ett försvagat beslutsfattande.

Läs mer: Om när ingenting är sant och den fejkade historien om hur "Daesh" skickar brev till Wallström och ber om vapenhjälp

Fotnoter:

(1) Scenariot är skapat utifrån vad skulle kunna hända som också påverkar några av Mittmedias utgivningsområden som i Gävleborg, Västernorrland och Jämtland och som skulle kunna ha strategisk betydelse i en större konflikt. I Trondheim har den amerikanska marinkåren militär utrustning i bergrum så att man bara behöver flyga in personalen som förstärkning.

Scenariot har lånat sina drag av en annan händelse från 11:e september 2014 då information spreds om ett haveri på en kemisk fabrik i Louisana, USA, med bluffilmer och fejkade sociala medierkonton. Upphovet spårades senare till Ryssland. Läs mer.

Områdets erfarenhet av Tjernobylolyckan har också varit en ingrediens.

(2) Sveriges regering beslutade under torsdagen gå med och bli partnerland i Stratcom. Finland är med sedan tidigare. Det är den andra COE som Sverige blir partner till, den första var Cyberförsvar i Tallinn.

UPPDATERAT/RÄTTAT: Det är den tredje Nato COE Sverige söker medlemskap i. Uppmärksamma läsare har påpekat att Sverige också är med i C-IED i Madrid. C-IED står för Counter Improvised Explosive Devices.

(3) Mer läsning om amerikanska kablar. Undervattenskräkningen i Finland hittar du här. Kabelintresset är även dokumenterat av polska medier.

(4) Den nationella säkerhetskommittén i Finland, som lyder under statsrådets kansli, har kallat markköpen för "hybridkrigshot", läs mer här

(5) Rymden, mer läsning.

(6) Telefonsamtalen till polsk militär beskrivs här

Intresserad av INFORMATIONSKRIG? Missa inte succén Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar