Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så här jobbar jag, Pennan

Tråkigt att du Pennan (4/4) inte vill skriva under med namn det du skriver. Du skriver att jag jobbar politiskt, och har en anställd som sköter gården. Ska kort försöka beskriva hur min arbetstid ser ut.

Tråkigt att du Pennan (4/4) inte vill skriva under med namn det du skriver.

Du skriver att jag jobbar politiskt, och har en anställd som sköter gården. Ska kort försöka beskriva hur min arbetstid ser ut. Jag är deltidspolitiker, 40 procent oppositionsråd. Kommunfullmäktige, kommunstyrelse, dess arbetsutskott, samt styrelseledamot i Bollnäs Energi.

Jag är bonde med 38 mjölkande kor, samt 45–50 ungdjur. 20 höns och 4 tuppar finns också på gården. Vi brukar 72 ha åker och har cirka 300 ha skog.

Vi har en heltidsanställd som jobbar cirka 15–17 dagar i månaden.

På en sådan gård är det inga 8 timmar och 20 dagar i månaden som gäller. Här är det 10–12 tim/dag, och 30–31 dagar i månaden, 12 månader/år. Min fru och jag sköter djuren 13–16 dag/månad. Den anställde jobbar 1 helg/månad, vilket betyder att vi jobbar 3 helger/månad. Den anställde har 5 veckors semester på sommaren, då jobbar vi hela tiden. Utöver djurskötseln sköter jag det mesta av vårbruket (sådden), vallfoderskörden och spannmålsskörden. Det enda vi köper är ensilagepressning. Jag är i skogen och arbetar med plantering, röjning och gallring. Slutavverkning köper vi, jag kör ut det mesta av virket själv från skogen med en skogstraktor. Skogsarbetet tar i snitt 1–1,5 dag i veckan, 52 veckor/år. Sedan har jag lite andra uppdrag, samt spelar musik. Älgjakt och fiske ingår också i mina intressen.

Nu har du fått en liten uppfattning om vad jag pysslar med, och nu är det din tur.

Ingvar Persson

bonde

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel